Kracht en energie van rotsen en stenen

De magie van de rotsachtige Ardennen ...

Met zijn afwisselende landschappen van heuvels en valleien zijn de Ardennen een fascinerend geologisch gebied. Wanneer u door deze groene contreien trekt, wordt u gegrepen door de schoonheid en bent u benieuwd naar het mysterie dat achter deze prachtige plaatsen schuilt.

De Ardennen, dat zijn oude, langzaam geplooide en geërodeerde heuvels. Ze bestaan uit verschillende geologische gebieden die een uitzonderlijke verscheidenheid aan landschappen opleveren. Het huidige overheersende beeld is een glooiend plateau met diepe, door water ingesneden valleien. De contrasten zijn groot, tussen de zachte glooiende weilanden en de abrupte rotswanden aan de rivier. De hoogteverschillen laten de bezoeker genieten van de meest mooie tochten, omhoog naar uitzichtpunten en panorama’s, of naar beneden naar beken en rivieren in het dal.

De geologie deelt de Ardennen hoofdzakelijk op in twee duidelijk te onderscheiden gehelen: de primaire Ardennen en de secundaire Ardennen.

De primaire Ardennen worden ook wel het Ardense massief genoemd. Dit deel bevat het volledige westelijke gedeelte van het Ardense leisteenplateau. Het massief is verbonden met het Rijnlandse leisteenplateau door de smalle Eifelstrook.

De secundaire Ardennen komen overeen met het zuidelijke gedeelte van het Ardense grondgebied. In het Jura (160 miljoen jaar geleden) bedekte de zee opnieuw de aarde tot aan de rand van het Ardense massief. Kalksteen, zandsteen, en klei zijn dus aanwezig en er zijn resten te vinden van gewervelde zeedieren zoals de plesiosaurus en de ichtyosaurus, maar ook van zee-egels, ammonieten, nautilussen en resten van haaien.

Opmerkelijk aan de Ardennen is dat de ondergrond bestaat uit donkere leisteen, ook wel schiste genaamd. Dit specifieke geologische aspect kenmerkt de dominante kleur van het gebied en zo kunnen de Ardennen duidelijk worden onderscheiden van de nabij gelegen contreien zoals de Gaume in het zuiden en de Condroz in het noorden. Leisteen is een zeer speciaal gesteente met een soort bladerachtig aspect, waardoor het in fijne plakjes uiteen te halen is. De bekendste leisteen is uiteraard de « ardoise » waarmee de daken van de Ardense huizen worden bedekt.

Naast de leisteen zijn hier nog andere geologische schatten te vinden zoals prachtige fossielen en karst fenomenen. Met dit laatste worden alle verschijnselen bedoeld die te maken hebben met de oplossing van kalksteen in water. We vinden ze onder de grond in de talrijke grotten, maar ook aan de oppervlakte zoals de kalktufformaties van de Cron in Meix-devant-Virton.

Wat de bewoners en bezoekers van de Ardennen al lange tijd intrigeert zijn de fantastische monumentale rotsen met spectaculaire en soms ook bizarre vormen. Geen wonder dat zij vaak aanleiding gaven voor talrijke legendes. De meesten dragen mysterieuze namen zoals « Trou des Fées », « Pas-Bayard », « Pierre aux Sorts ». En ook de duivel ontbreekt niet. Verhalen doen de ronde dat hij valleien onder water wilde doen lopen. Gelukkig mislukten zijn pogingen.

Stenen, rotsen, rotspartijen en grotten… ze maken de Ardennen nog aantrekkelijker. Puur natuur en bij momenten een beetje surrealistisch.

De hoogst gelegen gebieden van de Ardennen in de provincie Luxemburg zijn de bekende Baraque de Fraiture op 652 m. (de top van het plateau Les Tailles) en de plaats genaamd Galata op 589 m. (de top van het plateau van Saint-Hubert). Maar vergeet niet dat de Ardennen ook ondergronds te bezoeken zijn. De grotten bevatten verrassend mooie pareltjes van moeder natuur en zijn absoluut een bezoek waard!

Dit land van rotsen, grotten en heuvelruggen, van fris opborrelend water, regen en nevel … dit zijn de Ardennen die inspireren en kracht geven!