Pittoreske dorpen en landelijke stadjes

Het buitenleven, tussen dorpen en steden

Belgisch Luxemburg ligt in het hart van de Ardennen. Hier zijn geen echte grote steden of metropolen te vinden. De 277.000 inwoners leven er « à la campagne », in harmonie met het land van glooiende akkers en weilanden, betoverende boslandschappen en rustgevende riviertjes.

De provincie telt 8 dorpen die tot de "mooiste dorpen van Wallonië" behoren. Tijdens een bezoek, moet u zeker een lokale bistro of eethuis binnenstappen! Vooreerst is er het kleine Torgny, dat ook wel de Belgische Provence wordt genoemd. Wanneer u er bent, maakt u best ook een ommetje over de Franse grens om de verrassende citadel van Montmedy te ontdekken!  Weris staat bekend om zijn dolmen, menhirs en legendestenen. Norbressart wordt vooral gekenmerkt door de dorpskern met grote boerderijen naast de St-Jan-Baptistkerk. Het dorpje Ny dankt zijn reputatie van "mooi dorp" aan de talrijke fonteinen en Sohier is opvallend voor de typische huizen en mooie bebloeming. Chassepierre is een kleine haven van rust aan de poort van de Ardennen en is gekend om zijn beroemde festival van de straatkunst dat elk 3e weekend van augustus plaatsvindt. Mirwart, met zijn forelkwekerij, en het piepkleine dorpje Our zijn perfecte uitvalsbasisen voor mensen die houden van wandelen en fietsen door het bos en in de stilte.

  © Mark Rossignol

   De 8 mooiste dorpen van  Wallonië

1. Chassepierre: Dit charmante Gaumese dorp biedt een adembenemend uitzicht op de Semoisvallei en de nabijgelegen Ardense bossen. Niet te missen: de Tour des Fées, het internationale straatkunstenfestival (elk weekend na 15 augustus) en de boerenmarkt elke zondagochtend (rue Antoine).

2. Mirwart: Dit dorp wordt gedomineerd door het kasteel van Mirwart, waarvan de eerste fundamenten dateren uit 955. Volledig en weelderig gerenoveerd, herbergt het nu een hotel-restaurant met het Gault&Millau label. Ook de moeite waard: het Provinciaal Domein Mirwart en zijn vele wandelingen in het hart van de natuur.

3. Nobressart: Het dorp gaat op in een zacht landschap, als in een heuvelachtig amfitheater, verlevendigd door de kleurrijke tinten van de bepleisterde gevels en versterkt door het blauw van de leien daken. In het hart van het dorp staan verschillende grote boerderijen in wisselwerking met de kerk. In het bijzonder te ontdekken: de kerk Saint-Jean-Baptiste in neoklassieke stijl uit 1845, de oude pastorie, de oude molen, de school en de wasplaatsen.

4. Sohier: Ook wel "Village propre et fleuri" (schoon en bloemrijk dorp) genoemd, Sohier bestaat uit talrijke 19e eeuwse gebouwen in kalksteen.

 © Mark Rossignol

5. Torgny: Hier bent u in het hart van de kleine Belgische Provence! Torgny profiteert van een bevoorrechte zonneschijn die de cultuur van de wijnstok mogelijk maakt. Mis niet de huizen gemaakt van lokale steen en Romeinse tegels, typisch voor de regio.

6. Wéris : Via wegen en uitgestippelde paden te midden van verbazingwekkende landschappen van vlaktes en bossen laat het dorp Wéris niemand onberoerd door zijn charme. Het dorp heeft een uitzonderlijk erfgoed, waarvan de dolmens en menhirs van puddingsteen, die dateren van ongeveer 3000 voor Christus, de meest concrete en zichtbare voorbeelden zijn. Te bezoeken: de Megalieten Masion.

7. Ny: Gelegen in een brede vallei met beboste bergkammen die door twee beken, de Naive en de Douyet, worden doorkruist, dankt Ny zijn schoonheid aan het huwelijk tussen steen en water, zoals de fonteinen tot uitdrukking brengen. Het dorp heeft een traditionele architectuur, met een landelijke habitat waar de lichte en donkergrijze kleuren van de stenen en daken elkaar afwisselen in een subtiele harmonie.

8. Our: Het kleine dorpje Our, omringd door de rivier, heeft zijn oude lage zandstenen huizen behouden. Het is bereikbaar via twee bruggen in het centrum en het noorden van het dorp, gemaakt van leistenen zandsteenpuin, met drie bogen en borstweringen van in halve maantjes gehouwen steen. Na een verkwikkende wandeling in de prachtige, ongerepte natuur van dit stukje paradijs in de Ardennen, mag een gastronomische pauze bij Maxime's Table niet ontbreken.

 © Mark Rossignol

Ook andere dorpen zijn een bezoek waard en zijn formidabele vertrekpunten voor wandelingen. In de streek van de Boven-Lesse, is het onmogelijk om Redu te vergeten, bekend voor zijn boekenwinkeltjes en ruimtevaartcentrum. In de vallei van de Semois, moet u zeker stoppen in Rochehaut om te genieten van het uitzicht over het dorpje Frahan en de Semois die er sierlijk omheen kronkelt. Wandel ook door Mortehan en sta even stil bij het bijzondere kerkhof en lage huisjes, opgenomen in het Patrimoine architectural de Wallonie.

Liefhebbers van tabak houden halte in Corbion, het dorp waar Sébastien, de uitvinder van het pistool geboren werd en waar ook de dichter Paul Verlaine woonde. Het tabakmuseum en de mooie uitzichtpunten zijn een must. In het bosrijke hart van de Semoisstreek doet Herbeumont en zijn versterkt kasteel herinneren aan diezelfde Verlaine: « In het land van mijn vader zie je ontelbare bossen. Daar laten de wolven soms hun ogen schijnen in het donker... 

In de vallei van de Ourthe is Achouffe net zo bekend voor zijn bier en tavernes als voor zijn “nutons”. Vlakbij ligt Nadrin, een culinair dorp dat aandacht verdient dankzij de beroemde site “Le Hérou”. Deze rotsflank ligt vlakbij de bijzondere rivierformatie “Les Ondes”, en bij het schilderachtige dorpje Ollomont, van fotograaf Edmond Dauchot.

Naast deze dorpen zijn er ook nog een aantal stadjes een bezoek waard. De hoofdplaats van de provincie is Arlon, gelegen vlakbij de grens met het Groothertogdom Luxemburg. Het is één van de oudste steden van België en bezit nog talrijke prachtige overblijfselen uit de Romeinse tijd.

Dat geldt ook voor Bastogne, waar veel winkels ook op zondag open zijn. Maar Bastogne is vooral bekend als epicentrum van de Slag om de Ardennen. Met het Mardasson en de talrijke andere musea en monumenten, is Bastogne een herdenkingsstad geworden met wereldwijde bekendheid.

Marche-en-Famenne heeft een geslaagde stadsvernieuwing achter de rug en is met zijn commerciële centra “the place to be” om te shoppen.

Durbuy is een middeleeuws stadje en bekend als het kleinste stadje ter wereld.

Saint-Hubert met zijn grote woud en de legende van de patroonheilige van de jagers!

 © Provlux

Andere stadjes hebben een bekend verleden of een toeristische roeping, zoals Bouillon, stad van het kasteel van Godfried, de vermaarde kruisvaarder. Maar ook Florenville tussen de Ardennen en de Gaume, Houffalize, paradijs voor mountainbikers, La Roche, ingebed in de Ourthevallei en historische parel van de Ardennen, Vielsalm, land van heksen en bosbessen, Hotton en haar grotten…

 © Provlux

Andere plaatsen trekken vooral economisch de aandacht met hun dynamische winkelcentra, scholen en administratieve gebouwen. In het centrum van de Ardennen vinden we Paliseul, Bertrix, Neufchâteau en Libramont. In het noorden is er Erezée, en in het zuiden Habay, Tintigny en Musson.

Onze steden en dorpen zijn dan wel niet groot maar ze staan wel garant voor gezelligheid en gastvrijheid, en dat is een rijkdom die de inwoners maar al te graag met u willen delen. Sommige hebben het label "de mooiste dorpen van Wallonië" gekregen. De vereniging, die in 1994 werd opgericht, verenigt vandaag 24 dorpen in heel Wallonië die erkend zijn voor hun authenticiteit, hun dynamiek en de promotie van hun erfgoed.