De Neptunustoren, een overblijfsel van het oude Gallo-Romeinse Aarlen.
Aarlen is één van de oudste steden van het land. Reeds in de Gallo-Romeinse periode was het een belangrijke strategische plaats. De verschillende Romeinse nabijgelegen wegen maakten het mogelijk om handel te drijven en zo kon de stad zich ontwikkelen. Sporen uit het Romeinse verleden van de stad zijn vandaag nog terug te vinden. De Neptunustoren is er één van.

Op het einde van de 3e eeuw bouwden de Gallo-Romeinen die in de vicus Orolaunum (Aarlen) leefden, een muur om de Sint-Donaasheuvel, de "Knipchen". De wal moest bescherming bieden tegen de invallen van de Germanen die het Romeinse rijk binnendrongen. Van dan af was Aarlen een castrum (versterkte plaats).
De stadswal was 800m lang, 4m dik en ongeveer 8m hoog. De ingangspoorten waren imposant en de wal werd geflankeerd door een twintigtal halfronde torens. De Neptunustoren is één van de overblijfselen van de fundamenten die werden blootgelegd in 1948. Het kleine museum van de toren bevindt zich op de Grand-Place en onthult de geheimen van dit imposante bouwwerk.
In de fundamenten van de muur werden gebeeldhouwde stenen aangetroffen waaronder het prachtige bas-relief met de afbeelding van de god Neptunus.

(Bron : Office du Tourisme d'Arlon)