ClassificatieWallonie Insolite

De oorlog was nog maar net afgelopen wanneer eminente politici beslisten om hulde te brengen aan de Amerikaanse soldaten die in Bastogne hadden gevochten. Het duurde amper een jaar om dit monument te bouwen dat een echt symbool werd van het Amerikaanse verzet op Belgische bodem en van de vriendschap tussen deze twee staten.
Het Mardasson monument was het project van een aantal invloedrijke mensen die deel uitmaakten van de Belgisch-Amerikaanse vereniging. Deze organisatie werd opgericht in 1945 en had als doel de economische en sociale relaties tussen België en Amerika te behouden en uit te breiden. Er wordt gekozen voor de Mardasson site omwille van de ligging (nabij de N4), de hoogte (520 m.), de situering (tussen het bekken van de Maas en de Rijn) en de geschiedenis (ultieme doorbraak van de Duitse troepen naar Bastogne).
Op 4 juli 1946, Independance Day in Amerika, werd de eerste steen van het monument gelegd (deze steen bevindt zich nu in het memorial center). Het aanleggen van de site gebeurde door 40 Duitse krijgsgevangenen die uit de kampen van Poix kwamen. Dezelfde dag werd er een urne met grond van de heuvel als symbool opgestuurd naar de Amerikaanse president Harry Truman.
De bouw van het monument begon in de lente van 1948: 60.000 m2 grond en rotsen werden verplaatst. In juli 1949 was de structuur en het platform afgewerkt. De Memorial werd ingehuldigd op 16 juli 1950 in het bijzijn van 10.000 personen waaronder generaal Anthony McAuliffe.
Al snel werd de site bezocht door officiële instanties en beroemdheden waaronder Koning Boudewijn, Koning Albert, Groothertog Henri van Luxemburg, Prins Bernhard van Nederland, de astronaut Neil Armstrong, enz.
Het monument, in de vorm van een Amerikaanse ster met 5 armen, werd ontworpen door de architect Georges Dedoyard als eerbetoon aan de 76.890 Amerikaanse soldaten die hier sneuvelden, gewond of vermist raakten tijdens de Slag om de Ardennen.

(Bron : Maison du Tourisme van de streek van Bastogne).

Een cirkelvormige zuilengalerie geeft het monument de allures van een grote tempel van ongeveer 12 meter hoog en een centraal atrium met een straal van 10 meter. In het hart van dit gedenkteken werd een steen geplaatst met de volgende vermelding : "Populus Belgicus Memor. 4. VII. MCMXLVI Liberatoribus Americanis".Op de muren van de galerie wordt de geschiedenis van de Slag om de Ardennen verteld en staan de namen van de belangrijkste eenheden die aan deze veldslag deelnamen. Op de kroonlijst van het gedenkteken zijn de namen van de 50 staten in bronzen letters aangebracht.Aan de voet van het gebouw is een crypte uitgegraven in de rots versierd met mozaïeken van de Franse kunstenaar Fernand LEGER. De crypte bevat drie altaren: een katholiek, een protestants en een joods; waar de familieleden van de Amerikanen zich kunnen terugtrekken om hun doden te gedenken.(Bron : Maison du Tourisme van de streek van Bastogne).

Detail...

voorziening

Parking

Toegankelijkheid

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

Insolite

La Crypte du Mardasson