Wallonie Destination QualitéClassificatieArdenne Attractions

Vanaf een rotspunt domineert het kasteel van La Roche-en-Ardenne het stadje en waakt het over de rivier de Ourthe waarover vroeger veel goederen werden vervoerd. Het bouwwerk was in de 13e eeuw de residentie van de eerste graaf van La Roche, Henri I, oudste zoon van het huis van Namen, en heeft een vierkante vorm met torens. Zijn huidige architectuur is uit de tijd van Lodewijk XIV, toen de Franse troepen La Roche bezetten en het kasteel bestand maakten tegen zware aanvallen.
Graafwerken hebben een nieuwe zaal uit de 15e eeuw blootgelegd, andere zalen zullen in de toekomst nog worden ingericht. Deze attractie trekt elk jaar duizenden bezoekers die de legende van gravin Berthe ontdekken. Haar geest spookt nog elke zomeravond rond in de ruïnes van het kasteel.

Deze plaats werd waarschijnlijk al bewoond sinds de Oudheid, en tijdens de hoge middeleeuwen werd hier een vesting gebouwd. Het huidige kasteel stamt uit de 11e of 12e eeuw, en werd bewoond door de graven van Namen en daarna door de hertogen van Luxemburg. Vervolgens kwam het kasteel in handen van de hertogen van Bourgondië, Maximilaan van Oostenrijk, Keizer Karel en Filip II. In 1681 veroverden de troepen van Lodewijk de XIVe La Roche en van 1681 tot 1697 onderging het kasteel belangrijke verbouwingen o.l.v. architect Candeau, leerling van de beroemde militaire architect Vauban. Er werden o.a. ondergrondse gangen gegraven ter bescherming tegen artillerie-aanvallen en woningen voor het garnizoen gebouwd. In de 18e eeuw was het kasteel verlaten en werd het bouwvallig. Het werd verkocht door de Staat in 1844, maar die heeft het in 1852 weer teruggekocht om het te beschermen. Tijdens opgravingen werden nieuwe zalen en overblijfselen uit de 15e eeuw ontdekt en er zijn plannen om meerdere zalen en de toren te restaureren. Een uurwerk uit de 16e eeuw die hier werd teruggevonden werd gerestaureerd en werkt opnieuw. Vanop het kasteel hebben bezoekers een uitzonderlijk zicht op het kleine stadje en de Ourthevallei.In juli en augustus, bij mooi weer, verschijnt elke dag bij zonsondergang het spook van Berthe van La Roche.De legende van Berthe : Berthe was de dochter van de heer van La Roche, en was zo mooi dat de kasteelheer verplicht was een toernooi te organiseren om zijn toekomstige schoonzoon aan te wijzen tussen de verschillende kandidaten. Onder hen Waleran, de oudste zoon van de graaf van Montaigu, waarvan de verloving met Marie de Salm verbroken was vanwege de opdringerigheid van Waleran bij Berthe. Toen bij het laatste toernooi , Waleran al zijn rivalen had verslagen, bood zich een kleine zwarte ridder aan, die hem gemakkelijk versloeg en zo de hand van Berthe kreeg toegewezen. De nacht volgend op het huwelijk vond men Berthe doodgestoken terug in de slotgrachten van het kasteel. Later vernam men dat de zwarte ridder Marie de Salm was, die haar ziel aan de duivel had verkocht om zich te wreken. Sedert dan doolt het spook Berthe nog altijd hopeloos rond bij nacht rond het versterkt kasteel.- Middeleeuws boogschieten en artisanaat: dagelijks vanaf het 2e weekend van juli tot het 4e weekend van augustus- Spektakel van het Spook Berthe: elke avond om 22u. in juli en augustus - Groot Vuurwerk: 20 juli- Middeleeuws Weekend: 1e weekend van augustus

Detail...

Onthaal fr nl en

voorziening

Souvenirswinkel

Beperkingen

Huisdieren toegelaten
Barbecue verboden
Picknick toegelaten voor voorbijgangers (mits consumptie)
Toegankelijk voor wandelwagens

Activiteit voor individuele personen

Bezoek aan het feodaal kasteel

Diensten

Rondleiding op afspraak
Vrij bezoek
Rondleiding FR
Rondleiding NL
Rondleiding EN
Rondleiding DE
Informatiebord in het Frans
Informatiebord in het Nederlands
Informatiebord in het Engels
Informatiebord in het Duits

Openingsuren

Service

Covid 19 - Voorzorgsmaatregelen van het feodaal kasteel van La Roche-en-Ardenne

Blijf thuis bij ziekte.
Iedere persoon die toegang wil tot het kasteel moet via online ticketverkoop of per telefoon op voorhand reserveren :
Telefoon +32 84 41 13 42
Voor alle andere vragen :info@chateaudelaroche.be
Gelieve enkel per kaart te betalen
Het parcours van het bezoek is aangepast, gelieve de richtingspijlen te volgen.
De duur van het bezoek is beperkt tot 1u.
Mondmasker is verplicht in het kasteel.
Social distancing van 1.5 meter is verplicht.
Verschillende handgelverdelers staan ter uwer beschikking.
Het is verboden om zich in groep te verplaatsen noch om een picknick te organiseren op het kasteeldomein.

- Reservatie per mail
- Reservatie per telefoon
- Betaling met kaart
- hydroalcoholische handgel
- Mondmasker verplicht
- Parcours van het bezoek