Classificatie

Het kasteel behoort tot een privédomein en is normaal niet toegankelijk voor het publiek. Er zijn echter enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld op de jaarlijkse Waalse erfgoeddagen (Journées du Patrimoine) in de maand september.

Het kasteel werd op deze plek tussen 1307 en 1362 opgetrokken door de graven van Salm, ter vervanging van hun eerste kasteel in Vielsalm, tegenover de kerk. Dat is meteen de verklaring van de naam Vielsalm ("Vieil Salm" of 'oud Salm', in tegenstelling tot het nieuwe centrum "Salma Nova" dat later Salmchâteau zou worden).
Het kasteel werd door de eeuwen herhaaldelijk vernield, in brand gestoken en gerestaureerd. Tegen het einde van de 18e eeuw was het droevige lot echter definitief bezegeld: het werd afgebroken door aannemers, uitdragers en schroothandelaars van die tijd.
We weten weinig over het kasteel uit de periode vóór de 17e eeuw, behalve dat de graven er slechts zeer zelden verbleven. De kelders van de kasteeltorens dienden ook als gevangenis voor misdadigers, dieven en mensen die van hekserij werden beschuldigd. Vandaar dat het kasteel ook lang de naam "vieille prison" ('oude gevangenis') heeft behouden.
Vandaag zijn alleen de twee middeleeuwse torens van de ingang bewaard gebleven. Oorspronkelijk lagen ze duidelijk achter een gracht – intussen aangeaard – die je moest oversteken over een ophaalbrug.
Het domein is nu eigendom van de familie DE BREMAECKER die instond voor de renovatie van de twee torens. Deze werden in 1946 beschermd en toegevoegd aan het erfgoed.