Classificatie

Het oude Paleis van Justitie is omgebouwd tot culturele en prestigieuze plaats van de stad Arlon. Dit erfgoed uit de romantische tijd en gebouwd in neogotische stijl, is feestelijk geopend ter gelegenheid van de blijde intrede van koning Leopold II in Arlon. Het gebouw is sinds enige tijd een uitstekende locatie voor tijdelijke en opmerkelijke tentoonstellingen.
Het in neogotische stijl gebouwde paleis is opgericht naar de plannen van architect Jamot uit Arlon, en zit dicht tegen een neoklassieke architectuur aan, net als het vlakbij gelegen provinciaal paleis. Het bestaat uit een hoofdgebouw van drie niveaus en twee lager gelegen vleugels. De toegang verloopt via een indrukwekkend bordes met dubbel trapportaal dat leidt naar drie poorten met onderbroken bogen. Opmerkelijk zijn de wapenschilden van de tien belangrijkste steden van de provincie die zijn aangebracht in het steen op de voorgevel tussen de eerste en de tweede etage. Internationale congressen van de Franse taal, en belangrijke assisenhoven hebben plaatsgevonden in dit uitzonderlijke gebouw.

Van 20 tot 23 september in het jaar 1908 vond een Internationaal Congres van de Franse taal plaats in het paleis. Het congres bestond uit drie hoofddelen waar talrijke congresgangers aan deelnamen. Een literair deel werd voorgezeten door de poëet Émile Verhaeren. Een ander deel was toegewijd aan de propaganda en het laatste aan de pedagogie. Het deel van de propaganda opende haar zitting met het voorlezen van het rapport van Julien Delaite, voorzitter van « la Ligue wallonne », die de wens uitsprak om de Franse taal te zien als enige uitwisselingsverband tussen « de twee rassen die onze nationaliteit vormen ».Dit congres van Arlon was de gelegenheid voor Waalse militanten om de Franstaligen van over de hele wereld samen te brengen en de Franse taal in deze grensstad te promoten. Freddy Joris & Frédéric Marchesani, avril 2009http://connaitrelawallonie.wallonie.be/fr

Detail...

Onthaal fr

voorziening

Parking

Toegankelijkheid

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

Beperkingen

Huisdieren niet toegelaten