Classificatie

Het moderne museum, ontworpen door architect Constantin Brodski, getuigt van 3 opeenvolgende periodes, van de ijzertijd tot de late middeleeuwen. Het bezit enkele Romeinse bas-reliëfs die hier werden opgegraven. Het beroemde bas-reliëf "De maaimachine van de Trevieren", dat vandaag bewaard wordt in het Musée Gaumais in Virton, werd hier ook opgegraven. Tijdens de zomer verzorgt het "Centre d'Art contemporain du Sud Luxembourg" tentoonstellingen in het museum.
Deze schuilplaats wordt omringd door wallen die dateren uit het ijzertijdperk, met in het midden een Romeinse wal uit de 4e eeuw. Aan de zuidkant van de rots bevinden zich de ruïnes van een kasteeltoren uit de late middeleeuwen waarin volgens de legende de 4 Heemskinderen zich hebben schuilgehouden. In de Gallo -Romeinse wal werden in 1958 een twaalftal stenen en grafmonumenten gevonden, waaronder het beroemde bas-reliëf "De maaimachine van de Trevieren".

Het lapidaire museum, bijgebouw van het Gaumse museum, gebouwd in 1960 door architect Constantin Brodski, is een eerbetoon aan de Romeinse beeldhouwkunst. Het museum is een onmiskenbare referentie op gebied van de museologische architectuur.

Onthaal fr nl en