Dit museum van +/- 1.500m², verdeeld over drie verdiepingen, bezit meer dan 120 poppen van Amerikaanse, Engelse, Duitse, Belgische en zelfs Schotse soldaten in gevechtsuitrusting. Ontdek ook de "Wapenzaal" met +/- 90 geweren, pistolen en revolvers, evenals het beroemde codeerapparaat "Enigma", van Poolse oorsprong. Het museum beschikt over een grote trap en een lift geschikt voor rolstoelgebruikers.
Het museum van de Slag om de Ardennen is het enige oorlogsmuseum van de streek met een Britse sectie. Natuurlijk wordt er tevens aandacht besteed aan de Amerikaanse en Duitse troepen met hun kleding en uitrusting, gepresenteerd in aantrekkelijke diorama's. Echter, het accent ligt op de rol van de Britten in het geallieerde tegenoffensief van 3 tot 16 januari 1945, en de bevrijding van de dorpen aan de linkeroever van de Ourthe.

Wat je niet mag missen:
De wapenzaal; de veteranenzaal (met voorwerpen die het museum ontving van oud-strijders van de Slag om de Ardennen); de wandkaarten van de verscheidene etappes in de Slag om de Ardennen; een film met beelden die opgenomen werden tijdens de bevrijding van La Roche in januari 1945.

Geschiedenis: Op 16 december 1944 begint in de mist en de kou, het Von Rundstedtoffensief, later de Slag om de Ardennen genoemd. Op 20 december 1944 wordt La Roche ingenomen door de 116e Panzer division die gebruik maakt van de nog intacte bruggen om de Ourthe over te steken. Ze heeft als doel de Maas over te steken en Antwerpen met zijn haven te bereiken. Vanaf 26 december 1944 klaart het weer op en wordt La Roche gebombardeerd door de geallieerde luchtmacht. 114 burgers komen hierbij om het leven. Meer dan 90% van de stad wordt verwoest. Op 3 januari 1945 beginnen de geallieerden, in de extreme kou en de sneeuw, hun tegenoffensief. Op 11 januari wordt La Roche bevrijd door de Schotten van de 51e Highland Division (Black Watch) en de voorhoede van de 84e Afdeling van de Amerikaanse Infanterie (The Rail Splitters). De Slag om de Ardennen eindigt op 28 januari 1945. De monumenten: 1. Herdenkingsplaat van de verbinding: op het gebouw op de hoek van de rue de la gare en de route de Cielle. Herinnert aan de verbinding op 11 januari '45 tussen de 51st Highland Division (Schots) en de 84th Infantry Division (Amerikaans); 2. Tank "Achilles" MK 10: (kruispunt van Hotel le Chalet) opgedragen aan de 1st Northamptonshire Yeomanry Regiment dat steun gaf aan de 51st Highland Division (Schots) tijdens de bevrijding van La Roche in januari 45. 3. Schotse memorial: (route de Marche) ter herinnering aan de soldaten van de 51st Highland Division (Schots) gesneuveld tijdens het Gevecht van de Ardennen (Roll of Honor). 4. Tank Sherman M4A1: (parking van de quai de l'Ourthe). Deze tank is een eerbetoon aan de 2e en 3e Amerikaanse pantserdivisies die de Duitsers hier tegenhielden in december 1944 en die tijdens de Slag om de Ardennen La Roche en omliggende dorpen in januari 1945 bevrijdden. De tank werd ingehuldigd op 17 december 2004 ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de Slag om de Ardennen.

Detail...

Onthaal fr nl

Toegankelijkheid

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

Beperkingen

Huisdieren toegelaten

Activiteit voor individuele personen

Bezoek aan het museum van de Slag om de Ardennen

Diensten

Vrij bezoek
Informatiebord in het Engels

Openingsuren