vanaf
5.00

Classificatie

Een uniek uitzicht biedend op de drie cuesta's van de Gaume, is de hele site van Monquintin (het versterkte kasteel, de duiventoren, de kleine Romaanse kerk en de boerderij "de la dîme") geklasseerd als "Patrimoine majeur de Wallonie".
Mgr. de Hontheim, heer van Montquintin en opstandige bisschop, bekend in het theologische milieu onder het pseudoniem Fébronius, liet de boerderij van de "tienden" bouwen in 1765. Montquintin heeft de typisch feodale driedeling kerk-hoeve-kasteel bewaard.
Het dak van de woning is bedekt met romaanse dakpannen, geflankeerd aan beide zijden met "cladasses". Het hoofdgebouw met wit gekalkte muren herbergt de keuken met antieke meubels en de haard, daarnaast de "pèle" (de mooie kamer) met alkoof en kast.
De reconstructie van een klaslokaal herinnert aan de oude school van Monquintin in de 19de eeuw.
In de schuur en de stal met hooizolder staan oude transportmiddelen, landbouwwerktuigen, jukken en harnassen en gebruiksvoorwerpen om de hennep te bewerken, de was te doen, het varken te slachten, bijen te telen en het voedsel te bewaren...

De driedelige boerderij (woongedeelte, schuur en stal) werd gebouwd in 1765 door landsheer Mgr. de Hontheim en is een fraai voorbeeld van de traditionele Gaumse bouwstijl. De keuken is uitgerust met open haard en broodoven, alkoof en voorraadkast. Er is ook een oud klaslokaal gereconstrueerd en in de schuur en stal worden landelijke vervoersmiddelen en landbouwwerktuigen tentoongesteld.

voorziening

Parking

Toegankelijkheid

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

Activiteit voor individuele personen

Bezoek aan het Museum van het landelijke leven in Montquintin

Diensten

Rondleiding zonder afspraak

Openingsuren

Tarieven 2020

Per persoon : Van 5.00 tot 7.00€

Tarieven 2021

Begeleid bezoek enkel op aanvraag, eventueel gecombineerd met het dorpspatrimonium.
Gidsboekje gratis.