Classificatie

Een uniek uitzicht biedend op de drie cuesta's van de Gaume, is de hele site van Monquintin (het versterkte kasteel, de duiventoren, de kleine Romaanse kerk en de boerderij "de la dîme") geklasseerd als "Patrimoine majeur de Wallonie".
Mgr. de Hontheim, heer van Montquintin en opstandige bisschop, bekend in het theologische milieu onder het pseudoniem Fébronius, liet de boerderij van de "tienden" bouwen in 1765. Montquintin heeft de typisch feodale driedeling kerk-hoeve-kasteel bewaard.
Het dak van de woning is bedekt met romaanse dakpannen, geflankeerd aan beide zijden met "cladasses". Het hoofdgebouw met wit gekalkte muren herbergt de keuken met antieke meubels en de haard, daarnaast de "pèle" (de mooie kamer) met alkoof en kast.
De reconstructie van een klaslokaal herinnert aan de oude school van Monquintin in de 19de eeuw.
In de schuur en de stal met hooizolder staan oude transportmiddelen, landbouwwerktuigen, jukken en harnassen en gebruiksvoorwerpen om de hennep te bewerken, de was te doen, het varken te slachten, bijen te telen en het voedsel te bewaren...

Hou je van de traditionele architectuur van de Gaume? Dan is dit museum echt iets voor jou! Deze driedelige boerderij, geklasseerd als 'Patrimoine majeur de Wallonie', is een pareltje van de traditionele architectuur.

De monseigneur van Hontheim, de kastelein en laatste landheer van het domein, liet de boerderij van de 'tienden' in 1765 bouwen. Ze is een opmerkelijk voorbeeld van de traditionele architectuur uit de Gaume. Het hoofdgebouw met wit gekalkte muren herbergt de keuken met antieke meubels, de haard en alle huishoudbenodigdheden? Het gebouw bevat eveneens de 'pèle' (de mooie kamer) met alkoof en kast. De reconstructie van een klaslokaal herinnert aan de oude school van Monquintin in de 19de eeuw. In de schuur en de stal met hooizolder staan oude transportmiddelen, landbouwwerktuigen, jukken en harnassen en gebruiksvoorwerpen om hennep te bewerken, de was te doen, varkens te slachten, bijen te telen en voedsel te bewaren ...

voorziening

Parking

Toegankelijkheid

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

Activiteit voor individuele personen

Bezoek aan het Museum van het landelijke leven in Montquintin

Diensten

Rondleiding zonder afspraak

Openingsuren

Tarieven 2021

Begeleid bezoek enkel op aanvraag, eventueel gecombineerd met het dorpspatrimonium.
Gidsboekje gratis.