vanaf
4.50

ClassificatieGeopark partnerAttractions & TourismeArticle 27

Op drie verdiepingen, dwaalt u tussen spoorwegobjecten en gereedschap van vroeger: petroleumlampen, loodzware telefoons in bakeliet (!), kaarten van het Belgisch spoorwegnet, documenten en heerlijke vintage affiches, uniformen en kepies. U ontdekt er ook de verschillende spoorwegberoepen “Goedemorgen Meneer, ik kom uw tickets controleren”, “Niet te moe, meneer de treinbestuurder?”, “Ja, absoluut Meneer de agent. Gedetailleerde reconstructies dompelen u onder in de atmosfeer van de spoorwegen van toen. Op de kelderverdieping krijgt u een beter inzicht in het verzet van de spoorwegmannen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is een ruimte gewijd aan het “Compagnie Internationale des Wagons-Lits”, het luxe slaapwagons bedrijf met diens legendarische treinen. U kunt er ook een schitterend modelspoorbaan met Märklin treinen bewonderen en een simulator voor het besturen van een trein. U krijgt er zelfs een kijkje in de nogal bijzondere plaatselijke geologie dankzij een rijke collectie mineralen, fossielen en gesteenten. Thematische tentoonstelling en maquette over het Slag om het Spoor.
Op het spoor van…..de trein!

Bijna 20 jaar geleden besloot een handvol bevlogen spoorwegliefhebbers om een gebouw te wijden aan de spoorwegen, een sector dat een onmiskenbare bijdrage leverde aan de bloei van Jemelle tijdens haar glorietijd. Gedurende verschillende jaren, is het spoorwegatelier in het dorp – op gelijke afstand van Brussel en Luxemburg – het zenuwcentrum voor het technisch onderhoud van het spoorwegmateriaal. Om die reden trekt het dorp een onvoorstelbaar aantal arbeiders aan.
Maar elke medaille heeft een keerzijde….Tijdens de tweede Wereldoorlog, en wel op 10 mei 1940, werd het station van Jemelle gebombardeerd, en is dus als allereerste Belgisch station het doelwit van de bommen.
 
Om eer te bewijzen aan dit rijk spoorwegverleden werd het vroegere gemeentehuis van Jemelle door de vzw “Fous du Rail “ (Gek van het spoor) omgetoverd tot het Centrum voor Spoor en Steen
 
Terug in de tijd….

U hebt interesse voor de geschiedenis van de spoorwegen? U wilt meer weten over het verzet van de spoorwegmannen, het Belgisch spoorwegverkeer of het interieur van een heuse slaapwagon? Dan is het Centrum voor Spoor en Steen zeker iets voor u!

Om een beter inzicht te krijgen in het verzet van de spoorwegmannen tijdens de tweede Wereldoorlog, dalen we af naar de kelderverdieping. U ontdekt er hoe deze moedige mannen de plannen van de aanvallers de grond inboorden.

En de reis gaat verder…Het centrum behuist ook een ruimte gewijd aan het ‘Compagnie Internationale des Wagons-lits’, het luxe slaapwagons bedrijf gesticht door Georges Nagelmackers, ook de grondlegger van de legendarische Oriënt Express. U kunt er een wagon bewonderen met gesofisticeerd inlegwerk, chic tafelzilver en het kostbaar porselein dat de happy few aan boord gebruikten. Met een beetje verbeeldingskracht waant u zich in een Hercule Poirot-film….

Ook modeltreinfanaten komen hier aan hun trekken: het centrum kan tevens prat gaan op een schitterend modelspoorbaan met Märklin treinen!
En de steen?

Jemelle, is ook het dorp van de kalksteen, namelijk dankzij de Lhoist fabriek dat er gevestigd is en sinds 1924 kalksteen tot kalk verwerkt.

Het is maar logisch dat er een ruimte aan de fabriek is gewijd. Men leert er alles over kalksteenontginning, hoe kalk verwerkt wordt en diens bijproducten. U krijgt er zelfs een kijkje in de nogal bijzondere plaatselijke geologie dankzij een rijke collectie mineralen, fossielen en gesteenten.

Onthaal fr nl en

voorziening

Parking, Bar, Wifi, Busparking

Beperkingen

Barbecue verboden
Huisdieren toegelaten

Betaalwijze

Payconiq
Cash

Activiteit voor individuele personen

Ontdekking van het Centrum voor Spoor en Steen

Duur van de activiteit :60Min

Diensten

Rondleiding op afspraak
Vrij bezoek
Audiogids FR
Rondleiding FR
Rondleiding NL
Informatiebord in het Frans
Informatiebord in het Nederlands

Openingsuren

Open van 01 apr tot 31 okt 2020 van 13u tot 17u Gesloten op vr

Tarieven 2021

Per persoon : Van 4.50 tot 5.00€

Prijs per kind : vanaf 3.50€

Tarieven 2022

Per persoon : Van 4.50 tot 5.00€

Prijs per kind : vanaf 3.50€

Agenda van de plaats

We kunnen niet meer zonder ons "mobieltje", we hebben het altijd op zak en het houdt ons in contact met de mensen om ons heen. Dat vinden wij normaal maar kent u de geschiedenis van uw mobiele telefoon?
Deze tentoonstelling neemt u mee terug in de tijd. U ontdekt niet alleen een rijke collectie telefoons, die grotendeels uit de privécollectie van Emile Thinès komen, maar ook andere objecten die betrekking hebben op het thema zoals uniformen, ansichtkaarten, de bekende telecards, postzegels, telegrammen, speelgoed, gereedschappen ...

Alle dagen te bezichtigen, behalve op vrijdag : 13:00-17:00. Enkel op reservatie!

Openingsuren

Van 01 apr tot 31 okt

Service

Coronamaatregelen: Centrum voor Spoor en Steen - gesloten tot 19/11

Andere voorzorgsmaatregelen en reserveringswijze:
- Verplicht reserveren uiterlijk daags voordien per mail (centrerailetpierre@skynet.be) of per telefoon +32(0)84/22.36.01
- Max. 20 personen
- Social distancing van 1m50 te respecteren
- Sanitair en materiaal wordt regelmatig ontsmet

- Reservatie per mail
- Reservatie per telefoon
- hydroalcoholische handgel
- Mondmasker verplicht
- Parcours van het bezoek
- Beperkt aantal personen