Wallonie Destination QualitéFiets WelkomArticle 27Attractions & TourismeWallonie InsoliteGeopark partner

Op enkele minuten van het centrum van Rochefort verwijderd, reconstrueert het Archeopark van Malagne de Gallo-Romeinse het leefmilieu en het leven van één van de grootste Romeinse villa's van Noord-Gallië.
Malagne, het Archeopark van Rochefort : laat je helemaal onderdompelen in de Gallo-Romeinse wereld!

Vraagt u zich weleens af hoe het alledaagse leven eruitzag bij de Romeinen en de Galliërs? Wat zouden ze eigenlijk eten? En wat voor gereedschap gebruikten ze? Hoe verbouwden ze hun akkers? Deden ze aan veeteelt? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer krijgt u tijdens uw bezoek aan Malagne, op slechts een steenworp van het centrum van Rochefort!

U ontdekt er één van de grootste Romeinse villa’s in Noord-Gallië. Bezoek de boerderij met zijn veeteelt, granenteelt, groentetuinen en een reconstructie van de ateliers de men toen gebruikte voor allerlei activiteiten, van brood- tot pottenbakken. Een reis terug in de tijd die u zeker zal ontdoen van enkele gangbare – maar foute – opvattingen over de Romeinen…

Tijdens uw tijdreis ontdekt u ongekende smaken en geuren, maar u leert er ook meer over de antieke technieken voor pottenbakken, ijzersmeden… en nog veel meer verrassende weetjes. U wordt tijdens uw reis door de tijd geholpen door audiovisueel commentaar en een levensecht schaalmodel.

In Malagne kunt u een groentetuin, een planten- en kruidentuin en een boomgaard bewonderen. De groentetuin, met voornamelijk plaatselijke groentesoorten, werd aangelegd volgens Gallo-Romeinse principes: de tuin is ingedeeld in gemakkelijk te onderhouden bedden. Via de didactische borden krijgt u uitleg over de vernuftige systemen die indertijd uitgedokterd werden. De groenten bijvoorbeeld, zijn gegroepeerd volgens hun gebruik: bladgroenten, knolgewassen, vruchtgroenten etc. Een overvloed aan inspiratie voor uw groentetuin!
Naast de groentetuin, werd de tuin met nuttige planten aangelegd. Deze nutplanten vervullen allerlei functies; ze worden gebruikt voor manden- en vlechtwerk, als geneesmiddel, in de keuken, om stof en wol te verven, om koorden te vlechten… Er worden er wel 200 verschillende plantensoorten geteeld!
En om uw bezoek af te ronden, loopt u door de twee boomgaarden met plaatselijke en regionale fruitsoorten die hier vroeger geteeld werden. Er werd ook een kleine vruchtenboomgaard met inheemse wilde plantensoorten en gecultiveerde planten zoals frambozen, zwarte bessen en aalbesstruiken.

Daarna kunt even bijkomen in onze cafetaria – open tijdens onze evenementen en themadagen of voor groepen op aanvraag – of op ons terras. Trek? Tijd om enkele streekproducten van eigen bodem te proeven…

Met onze combitickets geniet u van klassiek bezoek aan het domein. Indien u een speciaal bezoek wilt, gelieve dit bij reserveren te melden. Voor meer inlichtingen over de themabezoeken aan Malagne, surf naar www.malagne.be.

Leuke tip:
Er bestaan tal van combibezoeken rond het thema van het erfgoed of bier! U kunt er tevens genieten van een archeologische exclusiviteit van Malagne: onze microbrouwerij. U krijgt dan tijdens uw bezoek een demonstratie van gerstenat brouwen! Gerstebier werd meestal – zoals de naam al doet vermoeden – uit gerst gebrouwen maar soms ook uit andere granen zoals een mix van tarwe en rogge of met droge erwten. Soms werd het zelfs gearomatiseerd met welriekende tuinkruiden zoals munt. Liefhebbers van andere granen kunnen meedoen aan onze workshop broodbakken.

Onthaal fr nl en

voorziening

Terras, Souvenirswinkel, Parking in de buurt, Vergaderzaal, Busparking, Speeltuin, Parking, Bar, Cafetaria

Toegankelijkheid

Aangepaste WC voor personen met beperkte mobiliteit

Beperkingen

Huisdieren toegelaten
Picknick toegelaten voor voorbijgangers (mits consumptie)

Betaalwijze

American Express
Visa
MasterCard
Bancontact
Maestro

Activiteit voor individuele personen

Bezoek aan het archeopark van Malagne

Tijdens een traditioneel bezoek, zal de bezoeker de archeologische site en het natuurlijk domein rondom het Gallo-romeins leven ontdekken.

Tijdens de BONUS dagen, zullen de bezoekers kunnen genieten van een begeleid bezoek of een gratis animatie bij aankoop van hun toegangsticket.

Tijdens de feestelijke dagen kunnen de bezoekers genieten van vele activiteiten in functie van het feestthema.

Diensten

Vrij bezoek
Audiogids FR
Audiogids NL
Audiogids EN
Informatiebord in het Frans
Informatiebord in het Nederlands

Openingsuren

Tarieven 2021

Tarieven 2022

Agenda van de plaats

Kom de reizende tentoonstelling "Het tijdperk van het bier" bezoeken. Georganiseerd in samenwerking met 4 andere musea: het Maison du patrimoine médiéval mosan, de Espace gallo-romain, het Musée de la Bière de Stenay en de Abbaye de Villers-la-Ville.

11:00-18:00 (laatste toegang om 16:30). Toegangsprijs: 7,50 €/volw. - 6 €/kind. - 6,50 €/senior.

Openingsuren

Van 03 apr tot 07 nov

Agenda van de plaats

Bezoek de tentoonstelling 'l'Age de la bière" met een gids. Een rondleiding door onze Romeinse tuinen zal u inzicht geven in de geschiedenis van de bierproductie.

14:00-16:00. Animatie inbegrepen in het inkomticket: 7,50 €/volw. - 6 €/kind - 6,50 €/senior.

Openingsuren

Op 07 nov

Service

Coronamaatregelen : Malagne, het Archeopark van Rochefort: Open

Overige informatie:
- Boek indien mogelijk uw uitstap vooraf : via Internet www.malagne.be of per telefoon op +32(0)84/22 21 03 of per mail : accueil@malagne.be
- Tijdens onze stages is het verplicht een mondmasker te dragen in het onthaalgebouw. Terwijl u het openlucht gedeelte van onze site bezoekt, kunt u wel of niet een mondmasker dragen.
- Mondmaskers te koop in onze winkel.

- Onlne reservatie
- Reservatie per telefoon
- Betaling met kaart
- hydroalcoholische handgel
- Vloermarkering social distancing
- Plexiglas aan het onthaal