Met de voeten in de Semois
Cugnon ligt op de rechteroever van de Semois op twee stappen van Mortehan. Beide dorpjes liggen aan de voet van de lome rivier.
Cugnon is een landelijk dorpje aan de oever van de Semois, een paradijs om te vissen, zalig niets te doen, te kajakken of te kuieren door de natuur die prachtig is in elk seizoen.

Er zijn twee toegangswegen, de belangrijkste weg is die van Mortehan naar Auby die door het dorp passeert en de Semois oversteekt aan de" Gué la tour", de rue de la Forteresse.

Bekijk in Cugnon zeker het vierhoekige kasteel, gebouwd in leisteen, de kerk Saint-Remy uit 1780, het oude gemeentehuis, de oude geklasseerde 18e eeuwse boerderijen, de brug, de molen, het Hotel des Roches...

In deze streek van de Semoisvallei vinden we nog de laatste "cornue" daken, gemaakt van leem en leisteenafval.


Het Gallische kamp : het oppidum van TrinchisTe midden van een lus in de Semois, ontdekt men het Gallisch oppidum, uit de La Tèneperiode. Het werd bezet door het Romeinse leger in zijn strijd tegen de Trevieren. Het werd gerestaureerd in 1976, heeft een oppervlakte van 6ha 25 en kon een Romeins legioen van 4.000 man herbergen.De plaats is strategisch van belang omdat ze nabij een aftakking van de Romeinse heirweg Reims – Trier ligt. Op dit vroegere traject herbouwt de gemeente Bertrix elk jaar een houten brug over de Semois, zeer geliefd bij toeristen.De grot van St-Remacle uit de 7e eeuwTijdens de Merovingische periode en volgens de legende zou de heilige Remaclus enige jaren in deze grot geleefd hebben als kluizenaar voordat hij de abdij van Stavelot stichtte. De grot werd gerestaureerd in 1936.Het dorp Cugnon heeft enkele geklasseerde gebouwen: het oude gemeentehuis, het oude postkantoor, een boerderij en de oude pastorie. Op het dorpsplein staat nog een grenspaal met langs de ene zijde het abdijkruis van Orval en aan de andere zijde de letter "R" van het graafschap Rochefort. Dit alles en de authentieke leistenen huizen maken van Cugnon een mooi dorp waar het goed leven is.

Detail...