Tussen het water en het kasteel
La Roche, parel van de Ardennen, genesteld in een bocht van de Ourthe en gedomineerd door de ruïnes van een feodaal kasteel, is een ideale vakantiebestemming. Ben je sportief, een fervente kampeerder of hou je meer van lekker eten en laat je je liever verwennen op hotel? Zoek je de gezellige drukte op of hou je meer van rust en ongerepte natuur? In La Roche vind je alles !
La Roche-en-Ardenne is de stad van Berthe, het spook dat elke avond om 22u over de ruïnes dwaalt, op zoek naar haar geliefde. Het kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw, en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de vallei van de Ourthe. Jaarlijks vinden er diverse activiteiten plaats, waaronder het middeleeuws weekend.

De parel van de Ardennen heeft talrijke ontdekkingen te bieden, mooie plekjes om te ontspannen met vrienden of familie, goede restaurants en eethuisjes, een grote capaciteit aan overnachtingsplaatsen in alle soorten en maten en voor ieders budget.

De sportievelingen komen in La Roche-en-Ardenne zeker aan hun trekken. Talrijke bewegwijzerde mountainbikeroutes bieden 120 tot 130 km aan mooie paden, met verbinding naar andere regio's, en bewegwijzerde wandelpaden laten je de meest pittoreske plekjes ontdekken zoals de "Diable château", "la chaisse du roi Pépin", de kapel Sainte-Marguerite, la pierre Perk,...

Van oorlog tot aardewerkLa Roche kwam ongehavend uit WO I en groeide langzaam uit tot de belangrijkste toeristische plaats van Luxemburg. De stad telde toen naast ambachtslieden, handelaars en hoteluitbaters nog een twaalftal landbouwers. Elk gezin bezat een eigen tuin, een lapje grond en wat kreupelhout. Er waren ook heel wat mensen werkzaam in de leerlooierijen maar die werden in de loop der jaren gesloten. De productie van aardewerk in blauwe zandsteen daarentegen, op gang gebracht door Hoffman in 1836, bleef wel bestaan en werd overgenomen door de familie Kalb en daarna door de familie Jacqmard. De pottenbakkerij evolueerde van botervlootjes en ander nuttig vaatwerk naar meer artistieke creaties. In 1944-45 werd la Roche voor een groot deel plat gebombardeerd met talrijke burgerslachtoffers als gevolg. Het stadje werd bevrijd door Amerikaanse troepen op 10 september 1944, de twee bruggen over de Ourthe werden verwoest door de zich terugtrekkende Duitsers. Eén van de twee werd door Amerikaanse ingenieurs heropgebouwd. La Roche moest beginnen aan een langzame en moeilijke wederopbouw.De winkelstraat is onlangs (2014) opgeknapt met een voetgangerszone en prachtig stenen straatwerk.

Detail...