Alle charme van de Famenne
Houdt u van de charme van een opmerkelijk gerenoveerde stad dat zijn getuigen van het verleden en de architecturale sfeer van de 19e eeuw heeft behouden? Zet dan koers naar Marche-en-Famenne. U zult niet teleurgesteld worden!

De architecturale harmonie van de stad Marche-en-Famenne wordt uitgedrukt in een zeer geslaagde stadsrenovatie. Karaktervolle gebouwen, opmerkelijk gerestaureerde straten en huizen, de voetgangerszone, de schaduwrijke pleintjes, de beeldhouwwerken en de kunstwerken zijn de getuigen...

Het is dus geen toeval dat de stad Marche geselecteerd werd als Belgische laureaat voor de Europese EDEN-wedstrijd (European Destinations of Excellence 2011). De kandidatuur van de stad Marche lag voor de hand wegens het thema 2011 "Toerisme en herbestemming van lokaal erfgoed". De volgende plaatsen kwamen o.a. in aanmerking: de Juniesse-toren (vioolbouwschool), het huis Jadot (Museum van de Famenne), het Karmelietenoord, het kasteel Van der Straten (stadhuis), de Manoir (hotel-restaurant), de oude korenhal (restaurant), de oude Jezuïetenkerk (hotel-restaurant), ...

Marche huisvest ook het Museum van de Ardense Jagers, de kerk Saint-Remacle, de natuurlijke site "Le Fond des Vaulx",...

Marche en omgeving kunt u te voet bezoeken, maar ook met de fiets of in een rijtuig, voorgetrokken door een Ardens trekpaard, of in een oude minerva jeep.

Marche is tevens bekend om zijn hoeveelheid en diversiteit aan winkels in een groen kader. Van kleine boetiek in het stadscentrum, tot grote supermarkt in de buitenwijken, en restaurants voor ieders budget... Op de eerste en derde maandag van de maand is er markt. Marche is gemakkelijk te bereiken via de weg of per trein, en is een ideale pleisterplaats voor bezoekers die vanuit deze stad de streek willen ontdekken.

Een beetje geschiedenis...Talrijke getuigenissen bevestigen de aanwezigheid van de mens in de streek sinds de jongere steentijd (het Neolithicum, +/- tussen 7000 en 2500 voor J.C.). Marche-en-Famenne was reeds een vesting (oppidum) in het Romeinse tijdperk en werd omringd door vestingmuren vanaf het einde van de 13e eeuw. De stad werd versterkt onder de invloed van de graven van La Roche. De toegang tot de stad was enkel mogelijk via twee versterkte poorten met een valbrug en twee massieve torens. De Juniesse-toren, Rue Rempart des Jésuites, is het enige overblijfsel van deze middeleeuwse vestingwerken. Deze plaats is altijd een kruispunt geweest van belangrijke wegen en dankt haar activiteit aan dit feit. Marche-en-Famenne is een handelsstad met voorrechten die bevestigd werden in 1327 door het charter van Jean l'Aveugle, graaf van Luxemburg en koning van Bohême. Het werd een gildestad in 1366 en is arrondissementshoofdstad en een administratief en rechterlijk centrum geworden. Het was ook te Marche-en-Famenne dat Don Juan van Oostenrijk op 12 februari 1577 het Eeuwig Edict met de 17 Noordelijke Provinciën ondertekende. Dit verdrag regelde tijdelijk het conflict tussen het Spaanse koninkrijk en Nederland. Een steen met de blazoenen vande stad Marche en de wapenschilden van Filip II, koning van Spanje en zoon van Karel de Vijfde, werd gered van de vernietiging in 1688 wanneer de legers van Lodewijk XIV de verdedigingsmuren van de stad verwoestten. Deze steen is heden ingemetseld in de romaanse kerk van Waha.De Rue des Dentellières langs de kerk Saint-Remacle, herinnert ons dat Marche een belangrijk kantcentrum was. De stad en de omliggende dorpen telden tot 850 kantwerksters in de 18e eeuw. Deze ambacht wordt heden nog levendig gehouden dankzij de Academie voor Kantwerk en een zaal van het Museum van de Famenne wordt er ook aan toegewijd.

Detail...

voorziening

Souvenirswinkel, Parking, Busparking

Beperkingen

Toegankelijk voor wandelwagens
Huisdieren toegelaten

Agenda van de plaats

Living statues Festival - !!! GEANNULEERD !!!

Ontmoet een 100-tal straatartiesten in Marche-en-Famenne. Verscholen op de hoek van een straatje ontdekt u de mooiste levende beelden vanuit heel de wereld. Laat u leiden door uw nieuwsgierigheid en geniet samen met uw familie, vrienden of partner van dit origineel evenement, uniek in zijn genre. Het eerste Living Statues Festival in België.

Tussen de andere activiteiten vindt u ook schminkstanden, gastronomisch dorp, zijdeschildering, een paparazzi game, concerten en vuurwerk.

- Vrije toegang

Openingsuren

Van 17 jul tot 18 jul 2021

Agenda van de plaats

Country & Western Festival "Marche City"

Dit jaar is het al de 29ste keer dat het Country & Western Festival in Marche-en-Famenne doorgaat.
Een geweldige kans om unieke combinaties van traditie en moderniteit te ontdekken.
Op het programma mag u de opstellingen van Amerikaanse trucks, trikes en motors niet missen. Maar ook: muziekconcerten, westemers en indianen kampen, Victoriaanse dans, western stands en country misviering.

- Vrije toegang

Gratis toegang. PMR-parkeerplaats en toilet. Parkeerplaats voor campers en caravans
Parkeren voor Amerikaanse auto's, vans en pick-ups.

Openingsuren

Van 30 jul tot 01 aug 2021