Romaanse kerk en huizen in kalksteen
De achtervoegsels « ogne » en « ange » komen veel voor in Belgisch Luxemburg en betekenen woning of woonplaats. Wat zeker is, is dat er zich in de 4e eeuw een landelijke Romeinse villa bevond in Tohogne, dat nu vooral bekend is voor zijn Romaanse kerk.

Tohogne ligt op 5 km van Durbuy middenin een vruchtbaar massief dat vrijwel volledig omringd wordt door de rivier de Ourthe en de Néblon. Waar u ook vandaan komt, om in het dorp te komen moet u klimmen tot op een hoogte van 270 m.

Voordat u op wandeling vertrekt in de prachtige omgeving van Tohogne, mag u niet vergeten om de Romaanse St.-Maartenkerk te bezoeken. Deze kerk uit de eerste helft van de 11e eeuw is de grootste Romaanse kerk van Belgisch Luxemburg. Zij is 33 meter groot en de drie hoofdbeuken worden van elkaar gescheiden door telkens vier grote pilaren. De kerk is geklasseerd sinds 1948 en bezit talrijke kunstwerken, waaronder muurschilderingen die in 1981 werden blootgelegd. Eén van hen, een muurschildering van de 17e eeuw, stelt Ste Aure voor die het kruis draagt.

Het merendeel van de woningen en boerderijen van Tohogne zijn gebouwd in kalksteen van de streek en vaak versierd met bloemen.