Mooiste Dorpen van Wallonië

Welkom in de Belgische Provence !
Torgny is het meest zuidelijk gelegen dorpje van België en werd terecht opgenomen in de lijst van "Mooiste Dorpen van Wallonië". Het dorp is vooral gereputeerd om haar zonnige microklimaat, dat te danken is aan haar beschermde ligging aan de zuidkant van een beboste heuvel.
Omdat er ook aan wijnbouw wordt gedaan en de huizen bedekt zijn met rode dakpannen wordt het de "Belgische Provence" genoemd.


Het aangename klimaat van Torgny heeft al altijd bewoners aangetrokken. Een belangrijke Romeinse villa en een Frankisch kerkhof uit de 6e en de 7e eeuw hebben het voorwerp uitgemaakt van talrijke opgravingen. Zeer mooie juwelen uit deze Merovingische graven zijn momenteel tentoongesteld in het Musée Gaumais in Virton. De beide sites zijn onder de aarde bedolven om ze te beschermen.

Torgny ligt op de zuidelijke helling van de derde cuesta, genaamd "bajocienne". Daardoor beschikt het over een uitzonderlijke fauna en flora wat te bezichtigen is in het natuurreservaat vlakbij het dorp. Eén van de toegangswegen bevindt zich tegenover de "l'Ermitage" en een andere op twee passen van "le Poirier du Loup".

Zeer zeldzaam zijn de daken met holle pannen (kanaalpannen genaamd), die met de gevels uit gele steen van de streek zorgen voor een merkwaardig kleurenspel. Meer dan 50 huizen in Torgny dateren uit de 18e en 19e eeuw.

Zijn ondergrond bestaat voor een deel uit harde kalksteenrots en voor een ander deel uit minder harde mergelsteen. Voeg hierbij een bovengemiddeld aantal zonuren toe en u zult niet verbaasd zijn om te horen dat Torgny vandaag de dag drie wijnbouwers telt, van wie u de kelders op afspraak kunt bezoeken.

Torgny bevindt zich ook op een steenworp afstand van... Frankrijk, en dan vooral van de dorpen Velosnes en de versterkte stad Montmédy.

Agenda van de plaats

Kunst & ambachtenfeest - GEANNULEERD

110 exposanten in de straten van het dorp
Heel de dag diverse animaties.

- Vrije toegang

Gratis toegang

Openingsuren

Op 19 jul 10u