Mooiste Dorpen van Wallonië

Welkom in de Belgische Provence !
Torgny is het meest zuidelijk gelegen dorpje van België en werd terecht opgenomen in de lijst van "Mooiste Dorpen van Wallonië". Het dorp is vooral gereputeerd om haar zonnige microklimaat, dat te danken is aan haar beschermde ligging aan de zuidkant van een beboste heuvel.
Omdat er ook aan wijnbouw wordt gedaan en de huizen bedekt zijn met rode dakpannen wordt het de "Belgische Provence" genoemd.


Het aangename klimaat van Torgny heeft al altijd bewoners aangetrokken. Een belangrijke Romeinse villa en een Frankisch kerkhof uit de 6e en de 7e eeuw hebben het voorwerp uitgemaakt van talrijke opgravingen. Zeer mooie juwelen uit deze Merovingische graven zijn momenteel tentoongesteld in het Musée Gaumais in Virton. De beide sites zijn onder de aarde bedolven om ze te beschermen.

Torgny ligt op de zuidelijke helling van de derde cuesta, genaamd "bajocienne". Daardoor beschikt het over een uitzonderlijke fauna en flora wat te bezichtigen is in het natuurreservaat vlakbij het dorp. Eén van de toegangswegen bevindt zich tegenover de "l'Ermitage" en een andere op twee passen van "le Poirier du Loup".

Zeer zeldzaam zijn de daken met holle pannen (kanaalpannen genaamd), die met de gevels uit gele steen van de streek zorgen voor een merkwaardig kleurenspel. Meer dan 50 huizen in Torgny dateren uit de 18e en 19e eeuw.

Zijn ondergrond bestaat voor een deel uit harde kalksteenrots en voor een ander deel uit minder harde mergelsteen. Voeg hierbij een bovengemiddeld aantal zonuren toe en u zult niet verbaasd zijn om te horen dat Torgny vandaag de dag drie wijnbouwers telt, van wie u de kelders op afspraak kunt bezoeken.

Torgny bevindt zich ook op een steenworp afstand van... Frankrijk, en dan vooral van de dorpen Velosnes en de versterkte stad Montmédy.

Wilt u meer weten?De drie wijnbouwers van Torgny :1. Michel Crucifix (+32 (0)472/62.85.39) van de wijngaard "Le Poirrier du Loup" produceert een Pinot noir, een Pinot blanc, een Auxerrois, een "vendange tardive" en "le Pétillant de Torgny". Hij heeft een kelder vlakbij het Syndicat d'Initiative en het mooie plein van Torgny waar hij groepen op afspraak ontvangt. 2. Francis De Laet van de wijngaard l'Epinette (+32(0)63/58.21.58) heeft een kelder vlakbij het restaurant met Michelinster "La Grappe d'or". Bezoek op afspraak is mogelijk. 3. Meneer Burnotte die een "Fouchère Rivaner" verbouwt.De wijnen die door deze drie wijnbouwers geproduceerd worden zijn te koop in het Syndicat d'initiative van Torgny.Van Velosnes tot MontmédyIn Velosnes is een natuurreservaat. En bij het bouwen van de Maginot linie heeft men overblijfselen teruggevonden van een kamp uit de Oudheid, een put en een fanum ( Romeinse tempel)Even de grens overwippen en je bent in Montmédy. Het was Karel V die 1545 begon met de constructie van de citadel op een rotspunt, die 104 m boven de vallei uitsteekt en het zal Vauban zijn, die de versterkingen, die we nu zien, afwerkte. Men bereikt de citadel via twee ophaalbruggen. Een aangeduid parcours leidt de bezoeker door bastions, souterrains, omwallingen en grachten. Je kan er ook oude kruitmagazijnen op 20 meter onder de grond en een put met een diepte van 85 m.ontdekken.De site van Montmédy kan het hele jaar door bezocht worden behalve in december en januari.Voor alle inlichtingen: Office du tourisme du Pays de Montmédy, Citadelle B.P. 28 ⤓ F ⤓ 55600 Montmédy - 00 33 (0)3 29.80.15.90(Brontekst : Maison du Tourisme Gaume)

Detail...