Vielsalm is de noordelijke toegangspoort van de Ardennen en is een streek van water, steen en hout. Haar hoogste punt is de Baraque de Fraiture met een hoogte van 652 m. Het is bekend voor zijn verschillende skipistes. Het is eveneens een natuurreservaat dat gedeeltelijk toegankelijk is: "la petite Fagne du Plateau des Tailles" . Er zijn tal van natuurlijke oorden zoals de moerassen van Commanster, de Bec du Corbeau, het domaniale woud Grand-Bois en het meer van de Doyards.

Sommige plaatsen zijn echt een bezoek waard, zoals de nauwe doorgang van Fosse Roulette "défilé de la Fosse Roulette" of de rotsen van Hourt.
Le "pays de Salm", land van de slijpsteen "coticule", is een rijke streek op geologisch gebied, wat u zult bemerken in de plaatselijke musea. De wandelingen leiden u van private kastelen (Salmchâteau, Farnières, Provedroux, Commanster) en kapellen (Tinseubois, Farnières, Ennal, Saint Gengoux), naar getypeerde dorpjes (La Comté, Neuville, Burtonville) en ongewone plaatsen (Glacière d'Hermanmont, Tienne Messe). De leisteen vertelt u overal de geschiedenis van de Graven van Salm en de legendes over de macralles, de heksen van de Salmvallei. Vielsalm biedt u eveneens sport- en ontspanningsmogelijkheden, volksfeesten, een warm onthaal in de hotels, restaurants, vakantiedorpen, winkels, landelijke verblijven en campings...