Hoofdstad van de Gaume. Dit toeristisch centrum is een Lotharingse stad door het joviale karakter van de bewoners, het zachte klimaat, het sierlijke landschap en vooral door de huizen uit kalksteen en met de rode daken ten zuiden van Virton (Torgny, Lamorteau...).
Virton ligt niet ver van toeristische oorden zoals Montquintin, Montmédy, Avioth, Marville, het Fort van Fermont, Montauban-Buzenol en Orval.
Men vindt hier overblijfselen uit het Neolitische (polijsstenen in Saint-Mard en dolmen in Gomery), Romeinse en Frankische tijdperk. Er zijn hier eveneens talrijke wandel-, fiets-, ruiter- en autotochten.
Het architecturale patrimonium bestaat o.a. uit het oord van het kasteel Renaud (IVde eeuw), de kapel van Bonlieu, de kerk van het oude Virton, de kastelen van Latour en Laclaireau… en een Canadese totem !
Het natuurlijke patrimonium biedt talrijke boomsoorten, de vijvers van Latour, de "Trou des Fées" te Croix-Rouge en de vallei van Rabais.

Zeker te doen: de wandeltocht van de oude steegjes, wandeling in het middeleeuws centrum van Virton. Inlichtingen kunt u krijgen in het huis van toerisme in Gaume,rue des Grasses Oies 2b ( recht over Totem). Open 7 dagen op 7 van 9u tot 18u non stop. Daar kunt u regionale en ambachtelijke producten vinden, een krantenwinkel, dienst voor toerisme, een kunst galerie,….

Detail...