Het hoogplateau op de rand van het bos van Labori (één van de toppen van de heuvels van de Calestienne), op de hoogtes van het dorp, biedt een prachtig panorama over de bossen van de Famenne en de Condroz, de eerste wouden van de Ardennen en de woeste vallei van de Hedrée.
Te ontdekken :
- de kerk Saint-Etienne en de kerkramen getekent door Jean-Michel Folon ;
- de hoeve Blancs Curés ;
- de vroegere hoeve Moureau, vakwerkhoeve uit de 17de eeuw ;
- het kasteel in neoklassieke stijl uit de 19de eeuw ;
- de oude landsheerlijke kasteelhoeve ;
- de steen Saint-Hubert ;
- de Hedrée vallei.

Roadbook met uitleg 'Wandeling in het hart van Waha' (FR/NL - 2,00 €) beschikbaar bij het Maison du Tourisme du Pays de Marche & Nassogne.

Een beetje geschiedenis... De naam 'Waha' komt van de Keltische vorm 'Wa-hart', wat betekent 'plaats op beboste heuvelhelling'. De naam van Waha komt reeds in de geschiedenis voor vanaf 935 en het dorp was lange tijd bekender dan Marche, die een latere bloei kende.Onder het Oude Régime kende Waha twee kerken: de een toegewijd aan Saint Martin en de andere aan Saint Etienne. Het bestaan van deze twee culturele plaatsen illustreert goed de gecompliceerde geschiedenis van de kleine heerlijkheden en plattelandsparochies in de Middeleeuwen, en in ons geval blijft het grootste deel onuitgelegd. De parochie omvat vele dorpen en parochies (Marche, Grimbiémont, Marenne, Roy, Charneux, Lignières, Harsin, Champlon, Chavanne, Bourdon et Hollogne). De kerk Saint Martin heeft als cultuurplaats gediend tot 1798, de datum van de sloop, maar de kerk Saint Etienne is vrijwel volledig in tact gebleven tot nu. In 1802 werd de parochie afgeschaft ten gunste van de Champlon-Famenne. In het midden van de 17e eeuw werden de dorpen getroffen door epidemies zoals de pest, en door oorlogen. In Waha, in 1656 blijven er slechts 11 huizen over. 28 zijn geruïneerd.

Detail...

voorziening

Busparking, Parking

Beperkingen

Huisdieren toegelaten