Duo van Sint-Jakobsschelpen met bloemkool en bier-limoenjus

Bouillon

Duo van Sint-Jakobsschelpen met bloemkool en bier-limoenjus

Ingrediënten voor 4 personen:


Schelpen



  • 24 schelpen

  • Zoutkristallen

  • Olijfolie

  • Limoensap


Bloemkoolsausje



  • 1 kleine bloemkool

  • 2 el boter

  • 20 ml melk

  • 20 ml room

  • Peper, zout, nootmuskaat


Couscous van bloemkool



  • Enkele bloemkoolroosjes

  • Suiker

  • Limoensap

  • Sushi-azijn

  • Zoutkristallen

  • Peper


Bier-limoenjus



  • 4 sjalotten, gesnipperd

  • 10 champignons, fijngesneden

  • Boter

  • 1 flesje bier "Godefroy Rousse"

  • 30 ml kippenbouillon

  • Limoensap van 2 limoenen


Afwerking



  • Limoenrasp

  • Kroepoek


Bereiding:

Bloemkoolsausje



  • Fruit de bloemkoolroosjes in een beetje boter

  • Voeg de room en de melk toe

  • Kruid naar smaak met peper en zout

  • Kook de bloemkool gaar, giet af en maal fijn

  • Werk af met boter en nootmuskaat


Couscous van bloemkool



  • Snij met behulp van een rasp de bloemkool zeer fijn

  • Breng op smaak met peper, zout, een beetje suiker en limoensap

  • Werk af met wat olijfolie en sushi-azijn


Bier-Limoenjus



  • Laat de boter smelten op hoog vuur in een pan met dikke bodem

  • Fruit de sjalotjes en de champignons ongeveer 2 minuten in de boter

  • Voeg het bier, de kippenbouillon en het limoensap toe en laat tot één derde inkoken

  • Zeef de jus en werk af met een klontje boter


Schelpen



  • Snijd 4 schelpen in dunne plakjes (carpaccio) en marineer ze in olijfolie, limoensap, peper en zout

  • Bak de overige 20 schelpen kort om en om in een anti-aanbakpan met peper en zout tot ze een mooi kleurtje hebben


Afwerking



  • Schep het bloemkoolsausje aan één kant van het bord

  • Schik de schelpen op de saus

  • Leg aan de andere kant van het bord de gemarineerde schelpen met daarbij 2 bolletjes bloemkoolcouscous

  • Werk af met wat limoenschaafsel en de kroepoek

  • Serveer de saus er apart bij


Eet smakelijk!