Gegratineerde witlof

La Roche-en-Ardenne

Gegratineerde witlof

Ingrediënten voor 4 personen:



  • 1,5 kg witlof

  • 8 plakken goed ham, niet gerookt

  • 1/2 liter vloeibare room

  • 4 teentjes knoflook

  • 2 soeplepels suiker

  • Peper, zout naar smaak

  • Gratinkaas

  • Geraspte parmesan (voor de witte saus)

  • Muscade

  • 1 klontje boter


Bereiding:



  • Verwarm een stoofpan (op zacht vuur) met een beetje boter (niet gekleurd)

  • Stoof de witlof in de pan, dek af en laat ongeveer 30 min. sudderen. De witlof is zacht

  • Voeg zout, peper, knoflook en suiker toe

  • Laat nog ongeveer 15 min koken totdat de witlof naar uw smaak is


Witte saus:



  • Doe de vloeibare room in een pannetje, voeg zout, peper en muscade toe

  • Tip: Voeg een soeplepel kookvocht van de witlof toe voor de smaak!

  • Voeg wanneer de crème aan de kook raakt de geraspte parmesaanse kaas toe om de saus te verdikken, meng regelmatig tot de juiste dikte bereikt is (blijft op de rug van een lepel plakken). Zet het vuur uit van de beide pannen en laat de witlof uitlekken


Bereiding van de rollades:



  • Leg een plak ham neer, leg een witlofstronk erop, giet een beetje witte saus erin en rol op

  • Herhaal dit met alle stronken en leg ze in een ovenschaal

  • Giet de rest van de saus in de schaal over de rollades en strooi gratinkaas en klontjes boter erop voor de kleur

  • Laat in de oven gratineren tot de gewenste kleur is bereikt

  • Serveer naar wens met aardappels of aardappelpuree.


Eet smakelijk!