Crème Brûlée met boeren spek, slakken uit Winville met zoete uien

Martelange

Crème Brûlée met boeren spek, slakken uit Winville met zoete uien en daarbij een Espuma van Orval kaas

Ingrediënten:


Crème brûlée:



  • 1/2 ui

  • 20 g spekblokjes

  • 5 cl verse room

  • 5 cl melk

  • 1 ei

  • Rietsuiker


Espuma:



  • 1 blad gelatine

  • 5 cl melk

  • 20 g de zachte abdijkaas

  • 12 grote slakken

  • 2 grote uien


Bereiding:



  • Bak de uitjes met vel ongeveer 45 min in de oven. Hol ze daarna voorzichtig uithollen zonder de buitenste ring te beschadigen. Deze wordt later gebruikt voor de presentatie

  • Bak de slakken met de uivulling, peterselie en knoflook aan. Vul de uibellen met dit mengsel laat nog 5 minuten in de oven doorgaren

  • Kook voor de Espuma de Orval abdijkaas in de melk. Voeg de gewelde gelatine toe en laat 30 min rusten

  • Haal het mengsel door een fijne zeef en kruid af met peper en zout

  • Doe de massa nu in een espumafles (siphon met 2 gascartouches) en spuit de luchtige espuma in de aperitiefglaasjes


Voor de crème brûlée:



  • Hak de halve ui in stukjes en bak deze licht aan met de spekblokjes

  • Voeg na 3 of 4 minuten de verse room en de melk toe en laat koken

  • Laat daarna 30 minuten trekken

  • Breng opnieuw aan de kook en voeg het eigeel toe

  • De saus zou langzaam van de rug van een lepel moeten vloeien net zoals bij een roomsausje

  • Haal dit mengsel door een zeef, breng op smaak en giet het in een laag schaaltje

  • Laat 10 minuten in open lucht afkoelen, en daarna in de koelkast

  • Bestrooi vervolgens met rietsuiker en brand de suiker krokant met een gasbrander


Presentatie: Serveer op een leistenen bord nadat u de Crème Brulée voorzichtig uit het schaaltje heeft gehaald, daarnaast het aperitiefglaasje met Espuma en de ui gevuld met slakken. Eventueel kunt u met snippertjes Orval kaas decoreren.