Gevulde en in de oven gebakken marabels, “kotkot” kippenboutje va

Neufchâteau

Gevulde en in de oven gebakken marabels, “kotkot” kippenboutje van het hoogplateau van Aubel en room morieljes

Ingrediënten voor 4 personen:



  • 4 grote aardappels, bij voorkeur marabels

  • 8 hele sjalotten

  • 1 wortel

  • 30 g boter

  • 1 el verse dikke crème fraîche

  • 60 g kaas « Saint-Bernard » uit Neufchâteau

  • Kippenboutjes

  • Tijm, laurier

  • Peper en zout

  • Gehakte knoflook


Bereidingswijze:



  • Was de aardappels onder stromend koud water, Wikkel ze in aluminiumfolie en bak ze in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 60 minuten

  • Maak een konfijt met de wortel en de sjalotten. Snij hiervoor de sjalotten dun en bak ze licht aan in een braadpan met een beetje boter. Voeg de in dobbelsteentjes van 2 mm x 2 mm gesneden wortel toe. Laat dit geheel met een eetlepel suiker op de rand van het kookfornuis 2 uur lang inweken, zonder te laten aanplakken of kleuren. Dit kan ook in de openstaande oven op 100°C gedurende ca 1 à 2 uur, afhankelijk van de sterkte van de oven. Voeg een beetje gemalen tijm toe en laat afkoelen in de koelkast. De konfijt kan voor het gemak een dag op voorhand bereid worden

  • Haal de marabel aardappels uit de oven, maak ze leeg en meng de inhoud met de wortel-sjalotkonfijt. Proef af voeg een beetje room toe

  • Vul de aardappelschillen met deze bereiding en rasp er een beetje « Saint-Bernard » kaas over voor een knapperig gegratineerd korstje

  • Gratineer de aardappels in de oven onder de grill gedurende 8 à 10 minuten. Serveer ze nog warm met een kippenboutje, dat gedurende 1 uur in de oven met de tijm, laurier, zout, peper en gehakte knoflook en een groot glas witte wijn gegaard heeft

  • Giet het kooksap van de kip af en haal het door een zeef. Voeg daarna de dikke boerderij room toe. Laat op een heet vuurtje de saus inkoken, proef met zout en peper af en voeg op het laatste moment de verse gewassen morieljes toe om het aroma van de edelchampignons te behouden. Buiten het seizoen mogen dit ook gedroogde champignons zijn.


Eet smakelijk!