Aardappelpannenkoekjes van Bintjes met gestoofde morieljes

Rochehaut

Aardappelpannenkoekjes van Bintjes met gestoofde morieljes

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de aardappelpuree:



  • 400 g bintje aardappels

  • 50 g boerderijboter

  • 25 cl melk

  • Guerande zout

  • Fijn zout en peper uit de molen


Voor de aardappelpannenkoekjes:



  • 325 g aardappel puree

  • 45 g bloem

  • 2 hele eieren

  • 2 eiwitten

  • Een mespuntje fijn zout


Morieljes en bruisend sap:



  • 8 mooie morieljes

  • Het sap van een groengele citroen

  • 20 cl verse room

  • 20 cl lichte runderbouillon

  • Zout en peper uit de molen

  • Een soeplepel gehakte kervel


Bereiding:

Voor het klaarmaken van de puree:



  • Pocheer de aardappels met een snufje grof zout, startend met koud water

  • Schil, zodra gaar, de nog warme aardappels, snijd ze grof en haal ze door de zeef om een gladde en fijne puree te krijgen

  • Laat deze puree op een zacht vuurtje of “au bain-marie” een beetje inkoken. Roer krachtig met een houten lepel om een droge pap te krijgen zonder aanbranden

  • Breng in de tussentijd de melk met peper en zout aan de kook. Snijd de boter in blokjes en voeg beetje bij beetje en onder constant roeren toe

  • Voeg daarna de hete melk aan de puree toe en roer krachtig

  • Laat afkoelen


Voor de pannenkoekjes:



  • Voeg in een ronde schaal de bloem aan de afgekoelde aardappelpuree toe, roer goed

  • Voeg één voor één de eieren toe, met als laatste de eiwitten onder constant roeren. Laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast

  • Vet een bakpannetje in met een beetje heldere boter

  • Leg met een soeplepel kleine hoopjes deeg in de braadpan, laat op een laag vuurtje licht bruin bakken en draai daarna om om de andere kant ook te kleuren

  • Dep ze met een vel keukenpapier af en houd ze in de oven op 80°C warm


Bereiding van het bruisende en licht zure sap:



  • Voeg het citroensap aan de room toe, breng met zout en peper op smaak brengen en meng daarna krachtig met een garde totdat er een schuim ontstaat

  • Serveer het geheel warm, schep de morieljes op de aardappelpannenkoekjes en overgiet het geheel met een beetje bruisend sap over



Eet smakelijk!