Charlotte aardappeltjes met foie gras vulling en frambozensaus

Rochehaut

Charlotte aardappeltjes met foie gras vulling en frambozensaus

Ingrediënten voor 4 personen:



  • 1 kilo Charlotte aardappels, dit mogen ook Franceline, Nicolas of een andere variëteit vastkokende aardappels zijn. 60 minuten in de oven gebakken op een bedje van zout

  • 500 g verse eendenlever, voorgesneden en klaar om te bakken

  • 100 g frambozen in een warme coulis met wat boter, zout en peper

  • Enkele preibladeren in smalle reepjes gesneden, kort gefrituurd op 150°C en licht gezouten

  • Zoutkristallen


Bereiding:



  • Haal de aardappels met een fijn lepeltje leeg, na ze 1 uur in de oven te hebben gebakken op een zoutbed, en warm ze inclusief vulling enkele minuten in de oven op

  • Bak in een gloeiende anti-aanbakpan, bijvoorbeeld een dikke koekenpan, de met zout en peper bestrooide sneetjes foie gras 2 minuten aan beide kanten bruin, en dep ze daarna met keukenpapier af

  • Leg de foie gras in de hete aardappel met een beetje vulling ernaast om beiden tegelijk te kunnen proeven

  • Strooi er nu enkele zoutkristallen op, daarboven de vooraf gefrituurde preireepjes en een likje frambozensaus

  • Maak de frambozensaus of rode bosvruchtensaus klaar: maak het fruit schoon en warm in een klein laagje water op. Voeg indien nodig een beetje suiker toe, kook in en druk het sap door een zeef. Kook daarna naar wens nog een beetje in. Kruid af met wat peper en zout en meng krachtig met een klontje zachte boter tot schuim. Pas op, nu niet meer verwarmen!


Suggestie: Een zoete witte wijn past hier bijzonder goed bij en neutraliseert eventuele zuurheid, bitterheid of anijssmaakje

Eet smakelijk!