Pekelvarken met in roomboter gebakken Viktoria-aardappelkoek

Rochehaut

Pekelvarken met in roomboter gebakken Viktoria-aardappelkoek

Ingrediënten voor 4 personen:



  • Speenvarkenruggetje van 1 kilo, gepekeld

  • 1 kg melige aardappels, bijvoorbeeld Viktoria of Bintje

  • 1/2 afgestreken soeplepel bakkersbloem

  • 1 heel ei

  • Peper en zout

  • Een teentje knoflook

  • Een mespuntje gemalen muskaatnoot



Bereiding:



  • Bak het speenvarkenruggetje gedurende 1 uur in de oven op 170°C. Verhoog de temperatuur van de oven op het laatste moment naar 190 of 200°C om het huidje zeer knapperig te maken

  • Schil, was en rasp de aardappels. Pas op: na het raspen de aardappels niet meer wassen. Het zetmeel in het sap is noodzakelijk voor binding tijdens het kookproces

  • Voeg aan de aardappelraspels de bloem, het ei, zout, peper, knoflook en ten slotte muskaat toe. Dit mengsel wordt later in opgehelderde roomboter gebakken. Maak de koeken niet dikker dan 2 cm om het garen te vergemakkelijken

  • Hoe maak je opgehelderde roomboter? Smelt de roomboter in een hoge pan, verwijder het witte schuim (de caseïne). Er vormt zich ook water op de bodem, deze verwijder je door langzaam de boter af te gieten en te stoppen voordat de vloeistof van de bodem komt

  • Opgehelderde boter kun je op een hogere temperatuur verwarmen dan normale verse boter, zonder de boter te verbranden

  • Warm de opgehelderde boter in een bakpan op. Voeg, zodra het zeer warm is, een soeplepel van de aardappelbereiding toe en stamp enigszins aan om een klein rond pannenkoekje van ongeveer 2-3 cm dikte op doorsnede van ongeveer 10 cm te maken. Bak 3 minuten aan elke kant aan en dep daarna op een absorberend koekenpapier af om overtollig vet weg te nemen

  • Verwarm de aardappelkoeken in de oven net voordat u het speenvarkenruggetje snijdt en opdient

  • Blus het aangebakken sap in de ovenschotel met een beetje witte wijn af, laat de jus inkoken en klop het met een klontje zachte boerderijboter op

  • Strooi over het geheel een snufje bloemzout als definitieve toets, en proeven maar!


Eet smakelijk!