Taart van Charlottes met z'n kleine caramel en gezouten boerderijb

Rochehaut

Taart van Charlottes met z'n kleine caramel en gezouten boerderijboter

Ingrediënten voor 8 personen:



  • 300 g Charlotte- aardappels

  • 120 g gezouten boter

  • 3 hele eieren

  • 125 g amandelpoeder

  • 130 g + 20 g suiker

  • 1 fijngehakt citroenschilletje

  • 1 koffielepel citroensap

  • 1 el likeur "Secret de Rochehaut" of frambozenlikeur


Voor de flan:



  • 200 g suiker

  • 60 ml + 100 ml water

  • 30 g boter

  • 2 mespuntjes grof zout

  • 5 cl verse room (ca.)


Bereiding:



  • Laat de boter smelten en bak licht bruin. Pas op, de boter mag niet aanbranden! Laat afkoelen en schuim af

  • Schil, snijd en was de aardappels, en kook ze daarna in ongezouten water. Controleer na 25 min. met een mespunt of de aardappels goed gaar zijn

  • Giet af en pureer. Druk alle stukjes met een lepel door een fijne zeef voor een fijne papachtige massa

  • Voeg de eidooiers toe, de amandelpoeder en de 130 g suiker. Voeg nu de lauwe boter toe, schud eventuele neerslag in de pan af en meng daarna krachtig. Voeg vervolgens de citroenschil, het citroensap en de alcohol toe

  • Klop 3 eiwitten tot sneeuw en roer deze voorzichtig door de massa

  • Vet een ronde taartvorm (18 à 20 cm) in en giet het deeg hierin

  • Bestrooi met de resterende suiker en bak bij 180 °C gedurende ongeveer 45 minuten, afhankelijk van de kracht van de oven. Controleer met een puntig mes: als het mes droog en warm uit de taart komt is hij gaar

  • Maak nu een karamel met 200 g suiker en 60 ml water. Meng terwijl de suiker inkookt de resterende 100 ml water met de gesmolten boter, het grof zout en de verse room

  • Haal de pan, zodra de karamel mooi bruin is, van het vuur en voeg onder constant roeren het tweede mengel toe: de boter, het water, de room en het grof zout. Pas op: tijdens deze handeling is er gevaar voor verbranding: bescherm uw handen en polsen met keukenhandschoenen, en zorg dat er niemand naast u staat

  • De karamel wordt nu smeuïger. Kook naar smaak de karamel nog iets in

  • Bedek de taart met de karamel en bewaar de rest in de koelkast… als er iets overblijft!



Eet smakelijk!