Erwtensoep met Indische kaviaar en Croque-Monsieur Notaire

Vielsalm

Erwtensoep met Indische kaviaar en Croque-Monsieur Notaire

Ingrediënten voor 4 personen:


De erwtensoep:



  • 2 el olijfolie

  • 1 flinke koffielepel komijn

  • 2 knoflookteentjes, fijn gehakt

  • 1,5 groene peper: het binnengedeelte verwijderen en fijn hakken

  • 3 koffielepels gember, fijn gehakt

  • 1 sjalotje, klein gesneden

  • 500 g doperwten

  • 600 ml kippenbouillon

  • 3 lepels verse room

  • de bladeren van een bosje koriander

  • 1 lepel garam masala thee


De Indische kaviaar:



  • 3 el olijfolie

  • 1 el zwarte mosterdzaadjes


De Croque-monsieur Notaire:



  • 1 kipfilet

  • Marinade (zie hieronder)

  • 4 sneden Gouda Langlire geitenkaas

  • 2 sneden witbrood


De kipmarinade:



  • 300 g Griekse yoghurt

  • 150 g verse gember, 75 ml water, 2 el olijfolie: samen mixen tot er een smeuïge pasta ontstaat

  • 150 g verse knoflook, 75 ml water, 2 el olijfolie: samen mixen tot er een smeuïge pasta ontstaat

  • 100 g gedroogde rode peper: in een pannetje met net voldoende water aan de kook brengen, 5 minuten laten koken en daarna afkoelen. De pepers afgieten, mixen en met wat kooksap aanmengen

  • Sap van een halve groene citroen

  • ½ koffielepel rode peperpoeder

  • ½ koffielepel komijnpoeder

  • ½ koffielepel korianderpoeder

  • 3 el olijfolie

  • 2 koffielepels garam masala


Leg alle ingrediënten in een kom en meng ze goed. Zet de kom in de koelkast.


Bereiding:


1. Bereiding van de kip voor de Croque-monsieur Notaire


Wrijf de kip met de marinade in. Laat minimaal een uur intrekken, de kip vervolgens grillen en daarna laten afkoelen.


2. Bereiding van de Indische kaviaar


Warm de olijfolie op een zacht vuurtje op, en voeg daarna de mosterdzaadjes toe. Zet zodra ze beginnen te « zingen » het vuur af en laat ze 2 minuten intrekken. Laat de zaadjes daarna afkoelen en nog 30 minuten doortrekken in de olie. Pers ze vervolgens door een zeef.


3. Bereiding van de soep


Warm de olijfolie op en voeg de komijnzaadjes toe. Voeg zodra ze beginnen te springen de knoflook, de pepers, de gember en de sjalotjes toe en bak twee minuten. Voeg de erwten toe en bak nog 2 minuten zachtjes door. Voeg de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en voeg dan de garam masala toe. Haal de pan van het vuur en voeg de korianderblaadjes toe (de koriander mag niet koken!). Mix daarna de soep en haal het geheel door een fijne zeef. Warm het vervolgens langzaam op en voeg de room toe. Proef, en voeg naar smaak zout, peper, garam masala of gemberpoeder toe.


4. Bereiding van de Croque-monsieur Notaire


Snijd 4 rechthoekige sneden brood snijden. Leg op iedere snee een plak kaas, een plak kip en daarna nog een plak kaas. Dek daarna met een snee brood af. Herhaal dit 4 keer. Gril de Croque in een croque-ijzer of in een pan met een beetje boter.


De presentatie:


Verdeel de soep over vier soepkommen en plaats in het midden een lepel Indische kaviaar. Leg de Croque-monsieur Notaire aan de rand van het bord.

Wijntip van Mart: Gewürtztraminer


Eet smakelijk!