Brick van kalfszwezerik op wijze van Prinses Mathlide, gekaramelli

Villers-devant-Orval

Brick van kalfszwezerik op wijze van Prinses Mathlide, gekaramelliseerde appel

Ingrediënten voor 4 personen:



  • 1 fles Orval

  • 500 g kalfszwezerik

  • 2 Jonagold appels

  • 1 dl crème fraîche

  • 100 g boter

  • Zout en peper

  • 50 g mosterd

  • 1 dl kippenbouillon

  • 4 vellen brikdeeg

  • 5 cl karamel

  • 1 prei

  • Enkele groenten als bijgerecht


Bereiding:



  • Spoel de zwezerik af met koud water

  • Verwarm 2 liter water met zout en voeg de zwezerik toe

  • Laat ± ½ uur koken

  • Laat de kalfszwezerik uitlekken en verwijder het vel en de vliezen. Rol ze daarna in bloem rollen

  • Verhit een pan met 100 g boter en bak de zwezerik bruin

  • Voeg zout en peper toe en haal de pan van het vuur

  • Maak de prei schon en snijd in julienne-reepjes

  • Kook de julienne in gezouten water gedurende 2 minuten

  • Giet af en spoel met koud water

  • Plooi het brikdeeg open en vul het met een beetje prei en 5 stukjes zwezerik

  • Vouw het brikdeeg dicht in de vorm van een pakje en maak het vast met een tandenstoker. Herhaal deze stappen 3 keer

  • Leg de vier pakketjes in een ovenschaal


Voor de saus:



  • Giet de Orval in een pan, voeg de mosterd en kippenbouillon toe en laat inkoken. Voeg peper en zout toe

  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet de pakjes met zwezeriken erin gedurende ± 5 minuten

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne schijfjes

  • Verhit een pan met de karamel en voeg de appelschijfjes toe zonder ze op elkaar te leggen

  • Laat een paar minuten kleuren aan elke kant

  • Voeg de room toe aan de bereiding met Orval, breng opnieuw aan de kook en op smaak

  • Schik op een warm bord, eerst een beetje saus, dan de kalfszwezerik voorzichtig in het midden, verwijder de tandenstoker, en leg 3 appelschijfjes op de zijkant en eventueel wat asperges tussen de schijfjes


Eet smakelijk!