De Eerste Wereldoorlog (1914-1918)

Belgisch Luxemburg en de Slag der Grenzen

In augustus 1914 was de Slag der Grenzen de eerste algemene confrontatie van de Grote Oorlog. Voor de Belgen was het begin van de oorlog een verrassing. Het land was neutraal en de invasie van het grondgebied door de Duitse troepen was een schending.

Duitsland ging - volgens hun Schlieffenplan - door België om het Franse leger in de rug aan te vallen en zo snel door te stoten naar Parijs. 

Door deze schending van de Belgische neutraliteit traden geallieerde grootmachten, de zogenaamde Triple Entente (Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland) in oorlog.

Bij de algemene mobilisatie van 31 juli kon België rekenen op 200.000 mannen, tegenover 3.840.000 voor Duitsland. De verdediging van het land rustte op drie versterkte plaatsen: Namen, Luik en uiteindelijk het afgeschermde kamp van Antwerpen.    

Op 4 augustus werd België bestormd door een Duits leger dat in alle opzichten (sterkte en bewapening) superieur was. De 12 Luikse forten vielen, één na één. Brussel viel vier dagen later. Na de val van de forten in Namen trok het Belgisch leger zich terug naar Antwerpen en uiteindelijk naar de IJzer, waar het front zich  4 jaar lang stand hield.
In Belgisch Luxemburg waren het de Fransen die hier in de Ardennen op 22 augustus de Duitsers tegenkwamen. In drie dagen tijd werden 70.000 soldaten van beide kampen uitgeschakeld.

De oorlog was niet alleen heel gewelddadig voor de legers die op elkaar botsten van Maissin tot Baranzy, maar ook voor de burgers in Anloy, Longlier, Rossignol, Tintigny, Ethe, Porcheresse, etc.  die willekeurige executies, plunderingen en verwoestingen van dorpen, deportaties en een bezetting van 4 jaar moesten doorstaan.

Musea, militaire begraafplaatsen, monumenten en gedenkplaten, bewegwijzerde routes… allemaal sporen van deze tragische geschiedenis, op de wegen van de herinnering.

 

Herinneringstoerisme

...

Armand

Chiny

de 02 december 2022

Detail

Statue du Sacré-Cœur

Lavaux-Sainte-Anne

Detail