De Tweede Wereldoorlog (1940-1945)

Belgisch Luxemburg, twee maal een slagveld in 5 jaar tijd

In vrijwel elk dorp van Belgisch Luxemburg in de Ardennen België, vlakbij de kerk, op een kruispunt, langs de weg of een onverhard pad, vinden we kruisen, gedenkplaten en monumenten. Dit zijn herinneringen aan verzetsstrijders en troepen die ons grondgebied tijdens de vijf conflictjaren hebben beschermd.

Twee maal is Belgisch Luxemburg veranderd in een slagveld.

Op 10 mei 1940 staken Duitse troepen volledig onverwacht de Belgische grens over. Dit was in strijd met de grondbeginselen van ons land: het behouden van de neutrale positie. België werd gedwongen om de wapens ter hand te nemen en haar onafhankelijkheid te verdedigen.

In december 1944 was Belgisch Luxemburg opnieuw doelwit van de Duitse Panzers. Ook deze aanval kwam totaal onverwacht, zowel voor de troepen in rust als voor de burgers. Dit was de laatste strategische zet van de Führer!

Tot grote ergernis van zijn generaals, was Hitler er ten onrechte van overtuigd voldoende middelen en mankracht te hebben om in alle haast een nieuw offensief te lanceren. Zijn doel was om door de Ardennen te steken, dat zwak verdedigd werd door de Amerikanen, om zo verschillende strategische punten te bereiken, waaronder de haven van Antwerpen. Hij wilde op deze manier de Amerikaanse en Britse geallieerden van elkaar scheiden.

Drie legers (het 5e, 6e en 7e) werden op 16 december naar een front van meer dan 100 km gestuurd, van de stad Monschau in Duitsland tot Echternach in het Groothertogdom Luxemburg. De verbijstering bij de geallieerden maakte snel plaats voor een krachtige weerstand die de Duitsers het bereiken van hun doel belette. De Maas werd nooit overgestoken.

De Amerikanen en Britten moesten bloederige gevechten aangaan om hierin te slagen, en daarbij was de winter zeer streng, met kou, sneeuw en modder. Burgers hadden geen andere keuze dan zich verbergen in hun kelder of schuilhut. De Duitsers voerden onder hen talrijke represailles uit.

Bastogne, Saint-Vith, Bande, Manhay, Diekirch, Stavelot, Hotton, Malmédy, Verdenne,… dit zijn slechts enkele plaatsen die zwaar werden getroffen door gevechten en bombardementen.

De herinnering aan deze vreselijke winter van 44-45 wordt vandaag de dag nog overgebracht door overlevenden, gepassioneerde verzamelaars, talrijke musea en het grote aantal materiële sporen die deel uit maken van ons landschap.

Herinneringstoerisme

...

78ème anniversaire de la Bataille des Ardennes

Manhay

Van de 09 december 2022 tot 11 december 2022

Detail

Bastogne War Museum

Label CGT Bastogne

16.00€

Detail

Notenfoor

Bastogne

Van de 09 december 2022 tot 11 december 2022

Detail

Statue du Sacré-Cœur

Lavaux-Sainte-Anne

Detail