Het seizoen van de paddenstoelen in Belgisch Luxemburg

Eekhoorntjesbrood, morieljes, cantharellen, oesterzwammen, ... loopt het water je ook in de mond? De tijd om paddenstoelen te plukken staat voor de deur. Warme dagen in combinatie met de vele regen zijn gunstig voor de groei van deze smakelijke natuurwondertjes in onze bossen. Wist u dat België het derde Europese land is qua diversiteit van paddenstoelen? 

In de vroege herfst worden er overal in Belgisch Luxemburg in de Ardennen België talrijke begeleide wandelingen georganiseerd. Een goed idee voor een heerlijke ochtendwandeling in de gezonde buitenlucht. En dan sta je opeens voor een paddenstoel die je nog niet kent. Is hij eetbaar of niet? De specialisten onthullen met alle plezier hun tips en trucjes om de verschillende soorten te identificeren. En sommige wandelingen eindigen zelfs met een proeverij. Mmmmm! 

 !! OPGELET !! : Alvorens je in te schrijven voor één van onderstaande paddenstoelenwandelingen, informeer je best eerst rechtstreeks bij de organisatie of de wandeling ook in het Nederlands georganiseerd wordt.  

Enkele tips voor een geslaagde paddenstoelenpluk

  • Het beste tijdstip is ‘s morgens vroeg bij zonsopkomst!
  • Laat u begeleiden door een mycoloog, dit is een paddenstoelenspecialist
  • Geef de voorkeur aan rieten manden in plaats van plastic zakken. Paddenstoelen zijn kwetsbaar en blijven zo langer goed.
  • Let op dat u geen privédomein betreedt zonder dat u toestemming hebt van de eigenaar.
  • Pluk enkel paddenstoelen die u kent!
  • Snijd de paddenstoelen onderaan de steel af in plaats van ze af te scheuren of uit de grond te trekken. Neem dus een mesje mee.
  • Consumeer uw oogst nog diezelfde dag om de beste smaak te behouden.  
  • Maak de paddenstoelen niet schoon onder de kraan maar borstel de aarde eraf. 

LET OP! Mycologen en gespecialiseerde gidsen van de streek zijn meestal alleen Franstalig. Als u wilt profiteren van onze bossen en hun kennis, zorg dan voor een eigen Nederlandstalig paddenstoelengidsje.

Inspiratie nodig in de keuken? Diverse restauranthouders van Belgisch Luxemburg hebben ons hun beste recepten toevertrouwd!