Het seizoen van de paddenstoelen in Belgisch Luxemburg
2022

Eekhoorntjesbrood, morieljes, cantharellen, oesterzwammen, ... loopt het water je ook in de mond? Het seizoen van de paddenstoelenpluk staat voor de deur. Warme dagen in combinatie met de vele regen zijn gunstig voor de groei van deze smakelijke natuurwondertjes in onze bossen. Wist je dat België het derde Europese land is qua diversiteit aan paddenstoelen? 

Tussen de nazomer en de vroege herfst worden er overal in de  Ardennen België talrijke begeleide wandelingen met professionele gidsen georganiseerd. Een goed idee voor een heerlijke wandeling in de gezonde buitenlucht. En dan sta je opeens voor een paddenstoel die je nog niet kent. Is hij eetbaar of niet? De specialisten onthullen met alle plezier hun tips en trucjes om de verschillende soorten te identificeren. En sommige wandelingen eindigen zelfs met een proeverij. Mmmmm! 

 !! OPGELET !! : Alvorens je in te schrijven voor één van onderstaande paddenstoelenwandelingen, informeer je best eerst rechtstreeks bij de organisatie of de wandeling ook in het Nederlands georganiseerd wordt.  

Enkele GOUDEN REGELS voor een geslaagde paddenstoelenpluk

  • Het beste tijdstip is ‘s morgens vroeg bij zonsopgang.
  • Laat je begeleiden door een mycoloog, dit is een paddenstoelenspecialist, om nare ervaringen te vermijden.
  • Geef de voorkeur aan een  rieten mand in plaats van plastic zakken. Paddenstoelen zijn immers kwetsbaar en blijven zo langer goed.
  • Let op dat je nooit een privédomein betreedt zonder toestemming van de eigenaar.
  • Pluk enkel paddenstoelen die je kent!
  • Snijd de paddenstoelen onderaan de steel af in plaats van ze met de hand te plukken of uit de grond te trekken. Neem dus een goed mesje mee.
  • Eet je oogst nog dezelfde dag op om de beste smaak te behouden.  
  • Maak de paddenstoelen niet schoon onder de kraan maar borstel de aarde eraf alvorens ze in een heerlijk gerecht te vermengen. 

LET OP! Mycologen en gespecialiseerde gidsen van de streek zijn hoofdzakelijk alleen Franstalig. Als u wilt profiteren van onze bossen en hun kennis, zorg dan voor een eigen Nederlandstalig paddenstoelengidsje.

Inspiratie nodig in de keuken? Diverse restauranthouders van Belgisch Luxemburg hebben ons hun beste recepten toevertrouwd! 

GOED OM TE WETEN


Als je zonder begeleiding paddenstoelen gaat plukken, moet je weten dat je vooraf een vergunning moet aanvragen;

Voor het plukken van paddenstoelen in het bos is de toestemming van de eigenaar vereist; dit is de algemene regel. Er zijn echter twee types eigenaars: aan de ene kant zijn er particuliere eigenaars van wie je hun akkoord nodig hebt. Anderzijds zijn er de openbare eigenaars (staatsbossen van het Waalse Gewest, bossen die eigendom zijn van overheidsinstanties zoals gemeentes of provincies.
In staatsbossen mag niet meer dan één emmer van 10 liter per persoon worden geplukt. Voor andere openbare bossen hangt de toestemming af van hun specifieke regelgeving.