Hertenbronst

Begeleide wandelingen en vrije zones

Idealiter gaat u met een gids en groep op pad. De gids brengt u al wandelend naar een plek waar u met wat geluk het burlen mag horen. Gidsen kennen de beste spots waar de bronstige herten hoogstwaarschijnlijk in de buurt zijn.  

De « CRIE du Fourneau Saint-Michel » bijvoorbeeld, organiseert al talrijke jaren begeleide wandelingen zodat de rust van de dieren wordt gerespecteerd en er toch een goed geluid is waar te nemen. Voor dat u op pad gaat krijgt u een presentatie met foto’s en video’s over het leven van het hert. Diverse vragen worden beantwoord: waarom is het hert zo populair? Wat is het burlen? Waarom valt elk jaar het gewei af? Wat is het verschil tussen een gewei en hoorns? Blijft het hert elk jaar op dezelfde plek? … Vele hotels- en restauranthouders verzorgen speciale avonden in combinatie met het luisteren naar het burlen. Men gaat dan voor of na een maaltijd op pad met een natuurgids of jachtopziener.

Er bestaan in Belgisch Luxemburg ook een tiental zones waar u zonder begeleiding naar toe mag om te luisteren, waaronder de N889 tussen Champlon en Nassogne, de site van la Converserie langs de N89, het woud van Koning Albert tegenover het vliegveld van Saint-Hubert en in de omtrek hiervan, tussen Libramont en Libin (N40), in de omgeving van het Domein des Amerois tussen Florenville en Bouillon, het woud van Anlier, “la plaine de Vlessart” en nabij Martelange, “le Ban d’Alle” tussen Corbion en Sugny,… Een kleine tip: avonden met volle maan en periodes met vrieskou zijn volgens de kenners het meest succesvol. En ook al kan het geluid op elk uur gehoord worden, dat van de zeer vroege ochtend of de zeer late avond blijft het beste. Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg…       

undefined

 © Gérard Jadoul

Speciale « hertenbronst » arrangementen

Vele hoteleigenaars bieden speciale verblijven aan in de bronsttijd.

fotos: © Gérard Jadoul