Hertenbronst

LET OP!

Vanwege de varkenspest is het verboden om in de op de kaart aangegeven zone (enkel in het zuidelijke deel van de provincie!) te circuleren. Plant u een tripje naar de Gaume, vraag dan informatie aan bij de lokale toeristische dienst!

Vind meer informatie en de betreffende kaart op (FR): http://www.gouverneur-luxembourg.be/peste-porcine-appel-a-la-conscience-citoyenne/

Het burlend edelhert in de Ardennen België

Burlen? Dit magische woord staat in de Dikke Van Dale omschreven als het “bronstig loeien” van het hert of het edelhert. De periode van de hertenbronst loopt van half september tot half oktober, en met wat geluk mag u het burlen zelf eens waarnemen, een magische ervaring!

Een bevoorrecht moment en een zeldzame emotie

Grof gezegd weergalmt de diepe kreet van het mannetjeshert gedurende een maand door het Ardense bosmassief. Dit zowel door de lokale bevolking als door toeristen zeer gewaardeerde moment, kan wel wat uitleg gebruiken.

Wanneer de inval van de herfst zijn eerste tekenen geeft beginnen de herten nerveus te worden. Zijn er voldoende hindes ontvankelijk, dan drijven de mannetjes ze in groep om ze te dekken. Het hert is polygaam, en de hindes proberen de lust van meerdere mannetjes op te wekken. In eerste instantie brengen de hertenbokken luid burlend hun concurrentie op de hoogte van hun aanwezigheid en motieven. Hoe sterker en gezonder het mannetje, hoe vaker hij zal burlen. Vervolgens komt er ook oogcontact bij kijken. Ze rangschikken zichzelf, en het komt vaak voor dat de zwakkere ervandoor gaat zonder de confrontatie aan te durven gaan. Schatten ze elkaar gelijk in, dan komt het tot een gevecht. Dit gaat er soms hard aan toe, met het bekende geluid van luid slaande geweien.

Het burlen van het hert is een krachtig moment van het leven in de Ardense bossen. De koning van het woud wekt zeldzame emoties op. Wilt u zelf op pad om herten te horen burlen, dan kunt u het beste de volgende tips in acht nemen: kom niet te dicht bij, op enkele honderden meters is het geluid goed te horen en verstoort u de rust van de dieren niet. Vermijd zaklampen en onnodig lawaai zoals het slaan van autodeuren of GSM’s… Draag geluidloze, donkere kleding en vermijd sterke parfums of tabak, want het hert beschikt over een zeer sterk ontwikkelde reukzin. Wordt een hert gestoord dan gaat het weg om op een andere plaats te burlen.

© Gérard Jadoul

undefined

Begeleide wandelingen en vrije zones

Idealiter gaat u met een gids en groep op pad. De gids brengt u al wandelend naar een plek waar u met wat geluk het burlen mag horen. Gidsen kennen de beste spots waar de bronstige herten hoogstwaarschijnlijk in de buurt zijn.  

De « CRIE du Fourneau Saint-Michel » bijvoorbeeld, organiseert al talrijke jaren begeleide wandelingen zodat de rust van de dieren wordt gerespecteerd en er toch een goed geluid is waar te nemen. Voor dat u op pad gaat krijgt u een presentatie met foto’s en video’s over het leven van het hert. Diverse vragen worden beantwoord: waarom is het hert zo populair? Wat is het burlen? Waarom valt elk jaar het gewei af? Wat is het verschil tussen een gewei en hoorns? Blijft het hert elk jaar op dezelfde plek? … Vele hotels- en restauranthouders verzorgen speciale avonden in combinatie met het luisteren naar het burlen. Men gaat dan voor of na een maaltijd op pad met een natuurgids of jachtopziener.

Er bestaan in Belgisch Luxemburg ook een tiental zones waar u zonder begeleiding naar toe mag om te luisteren, waaronder de N889 tussen Champlon en Nassogne, de site van la Converserie langs de N89, het woud van Koning Albert tegenover het vliegveld van Saint-Hubert en in de omtrek hiervan, tussen Libramont en Libin (N40), in de omgeving van het Domein des Amerois tussen Florenville en Bouillon, het woud van Anlier, “la plaine de Vlessart” en nabij Martelange, “le Ban d’Alle” tussen Corbion en Sugny,… Een kleine tip: avonden met volle maan en periodes met vrieskou zijn volgens de kenners het meest succesvol. En ook al kan het geluid op elk uur gehoord worden, dat van de zeer vroege ochtend of de zeer late avond blijft het beste. Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg…       

undefined

 © Gérard Jadoul

Speciale « hertenbronst » arrangementen

Vele hoteleigenaars bieden speciale verblijven aan in de bronsttijd.

fotos: © Gérard Jadoul