"Malle-poste", in het spoor van de postkoets

De Toeristische Federatie van Belgisch Luxemburg neemt u mee terug in de tijd van de "diligences", de vroegere postkoetsen. Toen de eerste toeristen door de fascinerende Ardennen reisden in een hippomobiel, een hele belevenis!

De federatie heeft voor u twee etappes uitgezet in het spoor van de routes die deze postkoetsen vroeger volgden (downloaden en printen):

Binnenkort worden er nog meer postroutes voorgesteld.

Wat was een “malle-poste” of postkoets?

Deze diligences verschenen aan het eind van de 18e eeuw. Ze waren bedoeld om zowel de post als reizigers te vervoeren. Twee typen voertuigen doorkruisten de Ardense dorpen.

De grande malle-poste, was een diligence op 4 wielen, getrokken door 4 of 5 paarden. De koets bestond uit 3 afgesloten compartimenten. De eerste coupé vooraan bood 3 zitplaatsen, die waren het duurst omdat ze het meeste zitcomfort boden. In de berline, in het midden van het rijtuig, konden 6 reizigers tegenover elkaar zitten. Achteraan, in de galerie of rotonde, was er plaats voor 8 reizigers.

Daarnaast bestond er ook een kleinere postkoets, de petite malle-poste, een soort van cabriolet op twee wielen, getrokken door 2 of 3 paarden. Zij deed onze dorpen aan tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. De koets werd bestuurd door een koetsier of postiljon die plaatsnam boven op het rijtuig of op één van de paarden.

undefined