Durbuy

het kleinste stadje ter wereld

Durbuy, internationale charmestad

Het kasteel bovenop een rotspartij straalt romantiek uit. Aan de voet ervan ligt een klein middeleeuws stadje, dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Omgeven door heuvels en bossen lijkt het « kleinste stadje ter wereld » tegen alles bestand.

Durbuy ligt in Belgisch Luxemburg, in het hart van de Ardennen in België. Zijn ronde vorm verklapt dat de rivier er  ooit volledig omheen stroomde. Oorspronkelijk was Durbuy een eilandje, goed beschermd door het water, het kasteel en de stadsmuur die 550 meter lang en meer dan 6 meter hoog was. De bouw van deze muur was gekoppeld aan het vrijheidscharter van 1314, getekend door Jan de Blinde, graaf van Luxemburg en koning van Bohemen. In dit handvest, waarin de rechten en plichten van de stad Durbuy werden vastgelegd, stond ondermeer dat de burgers zelf moesten instaan voor de veiligheid en de gerechtigheid van hun stad, die toen een belangrijk handelscentrum was. Het « gemeentehuis » uit die tijd, werd in de 16e eeuw vervangen door een nieuw gebouw dat later la Halle aux blés, ofwel de graanhal, werd genoemd. Deze hal, met een zeldzaam houten geraamte, had meerdere functies. Zo deed ze onder andere dienst als overdekte markt. Vandaag is het een mooie locatie voor kunsttentoonstellingen.

Twee kloosters

In de 17e eeuw waren er twee religieuze congregaties gevestigd in Durbuy: de recolletten en de recollectinen. Zij verschaften onderwijs en zorgden voor de zieken en de armen.

Door hun komst veranderde de aanblik van de stad, want om ruimte te winnen om kloosters te bouwen, moest er een rivierarm worden drooggelegd en de oude stadsmuur worden opgeschoven. Omdat de stadsmuur in verval was geraakt, kregen ze de toestemming van de gemeente. Wat overbleef werd afgebroken door de Fransen in 1675.

Eind 2011 brachten archeologen in de buurt van het recolettenklooster middeleeuwse overblijfselen aan het licht. Het zou om de fundamenten van een schelptoren gaan. Schelptorens maakten deel uit van de stadsmuur en waren aan de buitenkant gesloten maar open aan de binnenkant. In de archieven is er sprake van nog andere torens: de “Marette Médart” toren en de “Collon” toren. De huidige Sint Nicolaaskerk heeft een laat gotische stijl en werd gebouwd door de recolletten na 1630. Het koor van de kerk werd in de 18e eeuw herbouwd en het klokkenportaal dateert uit de 19e eeuw. Het interieur van de kerk bevat meubilair uit de 17e en 18e eeuw en beelden, een kansel en doopvonten uit de 16e eeuw. De moderne, leistenen kruisweg is gemaakt door beeldhouwer Wéry. 

Oneindig veel tinten groen, blauw en grijs

Gelegen op de grens met de Condroz, de Famenne en de Ardennen, bezit het stadje Durbuy een verrassend natuurlijk en cultureel erfgoed. Het landschap en de leefomgeving zijn het resultaat van de bijzondere geografische ligging en geologische omstandigheden.

Het kleine stadje ligt op de Calestienne, een smalle kalksteenstrook die de overgang vormt tussen de lager gelegen Famenne en de hoger gelegen Ardennen met haar leistenen heuvels. Een blik op de kalkstenen huizen, begrensd door de rivier en beschermd door de ingesneden heuvels, is adembenemend. Deze kleine beboste heuvels versmallen de bedding van de rivier die het hier moeilijker heeft om door te stromen.

De naam Dolbui die voorkomt in de 11e eeuw is volgens enkele toponymisten van Keltische oorsprong. De naam Dur betekent eik of bos en bu betekent water. En dat is wel degelijk de unieke identiteit van Durbuy: een kleine stad, ingesloten in een smalle vallei, omgeven door water en bossen. Dit maakt van Durbuy een ideale plek om tot rust te komen, te ontspannen en van de natuur te genieten tijdens één van de vele outdoor activiteiten die hier worden aangeboden: wandelen, paardrijden, kajakken, kanovaren, reuze labyrint en adventure sporten.

De Homaliusrots in Durbuy

De kalksteenrotsen van de Calestienne zijn het toneel van prachtige geologische fenomenen, zowel bovengronds als ondergronds. Het water slaagde erin om op sommige plaatsen door de rotslagen te sijpelen zodat er grotten werden gevormd, die ooit door mensen werden bewoond.

Dit was het geval voor de Verlainegrot waar menselijke sporen werden gevonden die zo’n 14000 jaar oud zijn. Vandaag is de grot een schuilplaats voor zeldzame diersoorten zoals vleermuizen, dassen, vossen, spinnen en vlinders.

Nog een ander geologisch fenomeen dat u zeker niet mag missen in Durbuy is de anticlinaal, beschreven door Jean-Baptiste d’Omalius d’Halloy, de grondlegger van de moderne geologie. De anticlinaal van Durbuy bestaat uit verschillende kalklagen die door druk omhoog werden gestuwd en een omgekeerde U vormen.

D’Omalius d’Halloy was een buitengewone man, geboren in Luik in 1783 in een familie van juristen. Op zijn 18e volgde hij in Parijs les bij de grote professoren van het Museum d’Histoire naturelle: Cuvier, Haüy en Lamarck. Hij werd aangesteld om een mineralogische kaart op te maken van het Franse imperium. Tussen 1804 en 1813 legde hij te voet zo’n 25.000 km af doorheen het Franse rijk. Naast het feit dat hij een grote wetenschapper en grondlegger van de volkenkunde in België was, wachtte hem ook een briljante politieke carrière. In 1815 benoemde Willem van Oranje hem tot gouverneur van Namen. Van 1851 tot 1870 was hij senator en hij stierf in 1875.

Beroemdheden

Vaak wordt Durbuy geëvoceerd met beroemdheden die, elk op hun manier, hun stempel op de tijdslijn van de stad hebben gedrukt. Straatnamen herinneren aan hun aanwezigheid in de stad. Ten eerste is er Jean de Bohême. Hij bezat een uitgestrekt grondgebied: het graafschap Luxemburg, Bohemië en Moravië (het huidige Tchechië), Selesie (het huidige Polen), Lausitz (NW van Duitsland). Hij was de schoonbroer, schoonvader en grootvader van 3 Franse koningen (Karel IV, Jean II en Karel V). Hij maakte indruk op zijn tijdsgenoten zoals Petrarque, Froissart en Guillaume de Machaut. Hij doorkruiste Europa te paard en nam deel aan talrijke gevechten. De laatste was die van Crécy in augustus 1346.

Andere tijden, andere zeden! Dichter-soldaat, Daufresne de la Chevalerie, zoon van een soldaat uit het Franse keizerrijk, trok als eerste de aandacht van de Belgische autoriteiten op de dolmen van Wéris waarvan hij dacht dat het een Gallisch graf was. Hij publiceerde een eerste liederbundel in 1855.

In 1877-78 volgde het verhaal van de twee rekruten, een kroniek over Durbuy ten tijde van de oorlogen van Napoleon. Een beroemdheid uit onze tijd, is striptekenaar Turk, echte naam Philippe Liégeois, gekend van de stripfiguren Leonard en Robin Dubois. Turk werd geboren in Durbuy in 1947, rue Alphonse Eloy.

Deze Alphonse was een pionier in Belgisch Congo ten tijde van Leopold II.

Gastronomie en uitstapjes

Durbuy en de omliggende dorpen hebben een stevige reputatie wat betreft prestigieuze hotels, gastronomische restaurants en brasseries. Chef-koks toveren met hedendaagse en traditionele gerechten, voortdurend op zoek naar een juiste balans tussen lokale en seizoensgebonden producten, hier en daar exotisch getint.

Maar ze werken vooral met producten uit de streek o.m. met de artisanale confituren van St.-Amour, smakelijke kazen uit Ozo, Morville en Oppagne, kwaliteitsvol vlees en charcuterie uit Durbuy, Bomal... De restaurants van Durbuy en omgeving vindt u hier.

In Durbuy is er op het gebied van activiteiten van alles te doen: u kunt er mountainbiken, fietsen, golf spelen, of een wandeling maken door de prachtige regio die zich uitstrekt over 15.575 ha waarvan 180 ha natuurgebied zijn. 32 % van de gemeente Durbuy bestaat uit bossen en 42 % is landbouwgebied. Het territorium bevat 18 archeologische sites, 23 geklasseerde sites en monumenten en 29 prachtige natuurgebieden... Het Maison du Tourisme Ourthe & Aisne heeft verschillende trektochten uitgestippeld die u te voet, met de trein of fiets kunt uitproberen, met of zonder bagage: www.marando.be. Zie ook www.famenne-a-velo.be of www.ourthe-et-aisne.be 


undefined