Het dorp van de Kabouters en het bier
Het schilderachtige dorp Achouffe ligt diep verscholen in de feeënvallei, waar af en toe nog een vrolijke bende "nutons" (kabouters) rondloopt. Ontdek er het bier, de brouwerij, de tavernes-restaurants, de terrasjes, de concerten op zaterdagavond, de visvijver, het wildpark, zwembad, wandelingen ...
Achouffe ligt aan het einde van de feeënvallei bij de samenvloeiing van de beekjes Martin-Moulin en Chevral, en is één van de charmantste dorpjes van de streek. Als toeristisch dorp bij uitstek is Achouffe trots op zijn kerk en zijn brouwerij.

De brouwerij is gesticht door twee schoonbroers, een Waal en een Vlaming, in een voormalige boerderij. Het Chouffe-bier wordt uitsluitend gebrouwen met water van de bron van Cedrogne, dat het bier de typische smaak geeft.

Bij de brouwerij hoort een taverne waar de bezoeker de kans krijgt om het bier in de beste omstandigheden te proeven. Dankzij de Chouffe Shop kunt u vertrekken met flessen, glazen en andere objecten, allen bestempeld met het kleine kaboutertje met de rode muts.

In de kapel Saint-Joseph, gebouwd aan het begin van de 19e eeuw, bevindt zich een Madonna met Kind uit de 17e eeuw en een beeld van de H.Rochus uit de 18e eeuw.

Aan de brug, bij de samenvloeiing van twee beekjes, ligt de plaatselijke viskwekerij die zich al jaren richt op het behoud van en het uitzetten van inheemse vissoorten.

De legende van de Nutons:Deze typische Ardense dwergpersonages leefden in een grot (zoals de dwergengrot op de weg van La Roche naar Houffalize), en beschikten over een tunnel die ging tot aan de kapel Notre-Dame de Fôret, tussen Taverneux en Sommerain. Tijdens de nacht repareerden de kabouters de schoenen van de inwoners van Houffalize. Vandaar de populariteit van Houffalize als "dwergenstad". In 1807 zochten twee dienstweigeraars van de streek onderdak in de grot. Ze waren schoenmakers. 's Nachts lieten de inwoners van de streek hun kapotte schoenen en wat etenswaren achter bij de ingang van de grot. De volgende dag waren hun schoenen gerepareerd. Een andere legende vertelt dat een koehoeder uit het dorp op een dag een vreemde witte vaars vast ketende, omdat zij de hele dag lang geprobeerd had om zijn kudde uit het dal te drijven. De vaars sprak : « Waarde man, breng je kudde naar een andere plaats. Mijn feeënzusters zijn diep bedroefd omdat hun bloemen vertrappeld worden. Open je tas en je zult zien dat die met goudschilfers gevuld is maar kom hier nooit meer terug ». Sindsdien waakt de rijke koehoeder erover dat de vallei, die als bij wonder vol bloemen staat, voor altijd domein van de feeën blijft. De feeënvallei is uitsluitend te voet te bereiken.

Detail...