Dit Ardens dorp is gebouwd op een rotsachtige schistestrook die uitsteekt over de Bonnier, een kleine zijrivier van de Wamme. Het heeft een totale oppervlakte van 1.921 ha waarvan meer dan 1.000 ha bossen. Bande telt nog enkele 19de eeuwse langgevelboerderijen in zand- en kalksteen en kleine vakwerkhuizen.
Het dorp kon zich ontwikkelen dankzij de Wamme, die de nodige energie leverde aan de ovens, zagerijen, molens en steengroeven die zich vanaf de 16de eeuw langs de oevers vestigden.

Te ontdekken:

- de kerk Saint-Jacques ;
- de kapel Notre-Dame de la Salette ;
- de Herdenkingsplaats ;
- de plaats 'au zéro' en de gedenksteen Chateaubriand.

Het dorp wordt voor het eerst vermeld in een pauselijke bul uit 1189 waarin Lucius III bevestigt dat de 'villa de Bandres' afhangt van de abdij van Saint-Hubert. In de 17de eeuw werd het woud verdeeld tussen de Abdij van Saint-Hubert en het Graafschap van La Roche. In 1741 schonk de abdij een deel van het woud dat ze bezat aan de inwoners van Bande. De bevolking gebruikte deze natuurlijke rijkdommen en kende zo een betere welvaart. Men mag zeggen dat in de 19de en 20ste eeuw de gemeente Bande werd beschouwd als rijk want de gemeentebelasting was heel laag en bovendien waren het water en het ophalen van het huisvuil gratis. Deze voordelen werden geschrapt in 1977...

Detail...