Van de kinderen en de MTB's
Met Houtopia heeft Houffailze "Natuurlijk" besloten om zijn toekomst door en voor de kinderen te bouwen. Als bloemenstad bij uitstek is Houffalize zeer gekend en geliefd onder mountainbikers, mede dankzij de Wereldbekerwedstrijd die hier al enkele malen werd gehouden. Vandaar de naam "hoofdstad van de MTB".
Houffalize is meter van de 67e Geniecompagnie en heeft twee zustersteden: Saint-Pair sur Mer in Normandië, en Hillesheim in het Duitse Eifelgebergte. Een "Panther"tank van WOII herinnert aan de trieste gebeurtenissen en de burgerslachtoffers tijdens het Ardennenoffensief. Als overtuigde voorstander van een Europa voor en door de burger droeg zij als stichtend lid haar steentje bij tot een Europees verbroederingsproject tussen steden, dat oorspronkelijk de naam « Douzelage » meekreeg.

Houffalize is een levendige stad, en neemt elk jaar een deel van de organisatie van de MESA (Europese Mars van de Herinnering en de Vriendschap) op zich.

De stad heeft een rijk architecturaal erfgoed: de kerk Sainte-Catherine, de kapel Notre-Dame de Forêt, de kerk en het kasteel van Tavigny, het Bernistap kanaal en het viaduct van de E25 over de weg naar La Roche zijn belangrijke bouwwerken.

Houffalize ligt in het natuurpark van de Twee Ourthes waarvan de zetel in het stadscentrum gevestigd is. Praktisch gezien ligt de stad op 350 m hoogte.

Honderden km aan bewegwijzerde MTB-routes, haar beruchte helling St-Roch voor wielrenners, haar Carnaval du Soleil in augustus, de Foire Sainte-Catherine en het centrum Vayamundo werken mee aan haar reputatie. En niet te vergeten de aangename sfeer en een geslaagde stadsrenovatie.