In Marcourt, verbroederd met Chiroubles en Beaujolais (Fr) kan men in juli en augustus elke woensdag de streekmarkt bezoeken van 17 tot 21u.

Het dorp Marcourt dateert uit de Romeinse tijd. In de middeleeuwen was Marcourt de hoofdstad van het graafschap Montaigu (1050). De kerk en het Spaanse huis dateren uit de XIVde eeuw. Op de heuvel rechtover het dorp bevindt zich de kapel Saint-Thibaut (1639), op de plaats waar vroeger een toren van het gravenkasteel van Montaigu stond. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Marcourt het zwaar te verduren. In december 44 werd er gedurende 15 dagen hevig gevochten. 400 Amerikanen werden omsingeld in Marcouray. Ze konden ontsnappen tijdens de Kerstnacht en terugkeren naar hun troepen in Hotton. In het nabijgelegen dorp Beffe staat nog een Sherman tank die hier tijdens de bevrijding van 44-45 achtergelaten werd. In Magoster bevindt zich een achthoekige kapel van de Onbevlekte Ontvangenis.
In Marcourt zijn geboren : Evrard de Mercurian (1414 -1480) , 4de Generaal van de Jezuïeten ; Jean de Mercurian, eveneens Jezuïet en door keizer Ferdinand II gekozen als vertrouwensman voor diens zoon ; Anne-Josèphe Théroigne, bijgenaamd de Méricourt. Zij nam actief deel aan de Franse Revolutie.
In de praktijk : hoogte 220m.