Nassogne is een ideale streek voor wandelingen met prachtige landschappen, een wilde fauna en een bewaarde flora. Het is de rust van de grote bossen, een plaats om zich te herbronnen en zelfs een terugkeer naar de bron...Nassogne is ook een streek van openlucht kwekerijen waar talrijke ambachtelijke vervaardigers werken met alle respect ten opzichte van de dieren en de natuur : hertachtigen, varkens, schapen, ... De plaats Nassogne bevindt zich op een hoogte van 409m en het hoogste punt van de regio bevindt zich in het bos, op een hoogte van 560 m.
Enkele bezienswaardigheden:

- de Collegiale en de kapel Saint-Monon ;
- het kluizenaarsoord Saint-Léonard ;
- de vijver 'Les Goffes' met de prachtige watertoren ;
- de uitkijkplaatsen in het bos ;
- het domein Fourneau Saint-Michel (openlucht museum) ;
- de hertenboerderij Inzofalle ;
- de kwekerij 'Les porcs des prairies d'Ardenne'.

Boekje met uitleg 'Nassogne, typisch dorp' (FR/NL - 2,00 €) beschikbaar in het Maison du Tourisme.

Een beetje geschiedenis...Nassogne is één van de oudste dorpjes van de provincie Luxemburg en dankt haar naam aan een kleine fontein, Nassonia, rond dewelke enkele inwoners zich vestigden. Dit gehucht werd doorkruist door de Romeinse heirweg, heden nog gekend onder de naam Chavée, die Trier met Bavais verbond. De eerste vermelding van Nasonacum (Keltische toponiem gevormd door nas, vochtige plaats, en onacum, woning) dateert uit de 4de eeuw. Rond het jaar 600 kwam een Schotse monnik, Monon genaamd, onze voorvaderen evangeliseren. Hij liet een oratorium en daarna een kapel bouwen en zijn naam deed snel de ronde. Hij trok veel aanhangers aan, maar ook veel vijanden en werd rond 636 vermoord.In de 7de eeuw liet Jean l'Agneau, bisschop van Tongeren, een kerk bouwen die later collegiale zou worden dankzij Pépin Le Bref. Bovendien vertelt men dat Pépin Le Bref, toen hij in Nassogne aankwam met zijn dorstige troepen, met zijn zwaard op een rots sloeg en zo een bron met helder water deed verschijnen. Heden draagt deze bron de naam La Pépinette.In 1872, kwam Pierre Napoléon Bonaparte, neef van de keizer, zich in de bossen van Nassogne verschuilen en liet er een paviljoen bouwen (Le Château du Bois).De dichter-schrijver Adrien de Prémorel (1889-1968) verbleef ook in Nassogne van 1919 tot 1935. Aan de ingang van zijn vroegere woning staat een gedenksteen waarop geschreven staat: Nul mieux que lui n'a chanté la beauté sauvage de nos forêts et de leurs hôtes (niemand anders kan zo mooi schrijven over onze prachtige bossen en de dieren die er leven).Richard Heintz, schilder van de Ardennen, leefde eveneens in Nassogne. Een herdenkingsplaat werd geplaatst op het huis waar hij woonde van 1926 tot 1929. Zijn werken worden tentoongesteld in het museum van Waalse kunst in Luik.

Detail...

voorziening

Souvenirswinkel, Busparking, Parking

Toegankelijkheid

Toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

Beperkingen

Huisdieren toegelaten
Toegankelijk voor wandelwagens

Agenda van de plaats

Vrije toegang

Openingsuren

Van 05 tot 07 jun

Agenda van de plaats

Carnaval van Nassogne

13/03:
Intronisatie van de nieuwe Prinses Christelle 1st.
22:00: bal. Entree: 5 € - Gratis indien verkleed.

14/03:
Kindercarnaval in de namiddag met clowns en diverse activiteiten.
16:00: Confetti gevecht met snoep in overvloed.
22:00: Prinses bal. Entree: 5 €.

15/03:
15:00: Carnavalstoet door de straten van Nassogne. Vertrek vanaf het voetbalveld. Toegang: 3 € waarvan 1 € geschonken wordt aan Télévie.
Laatste rondo.
Afsluitingsbal. Gratis.

Sluitende bal. PAF: Gratis.

Openingsuren

Van 13 tot 15 mrt