De vorige nummers van Blik op de Ardennen

Blik op de Ardennen n°22

Beste lezeressen, Beste lezers,

Over de herfst schrijven terwijl het nog volop zomert, wie doet dat nu? Wel, Ardenners. Want wij houden van de herfst in onze Ardennen. We kijken er elk jaar ongeduldig naar uit en koesteren het najaar zodra het aangebroken is.

En omdat we van goed gezelschap houden, nemen we u graag mee om al die charme van de herfst bij ons te ontdekken. Sublieme landschappen, verkwikkende wandelingen, burlende herten, gastronomische genoegens … Een programma om volop van te genieten, voor een dag of langer.

Het zou mij niets verbazen als het mooie spel van het licht en de vurige herfstkleuren van de bossen de meester-glasmakers inspireren. Zij beoefenen een subtiele en veeleisende kunst die blijft fascineren. Volg ons dus en kijk hoe ze goochelen met licht.

Tot slot kunnen we niet anders dan even stilstaan bij tragische gebeurtenissen die onze regio’s in duisternis hulden. Op de vooravond van de herdenkingen van de 75ste verjaardag van de Slag om de Ardennen, wilden wij het licht laten schijnen over al die mensen die zich inzetten om dit stukje zowel militaire als menselijke geschiedenis door te geven aan de nieuwe generaties. En te bewijzen dat hoop een grote kracht is en blijft. 

Veel leesplezier. En een mooie herfst!

Blik op de Ardennen n°21

Beste lezeressen, Beste lezers,

Eindelijk rolde uw lentemagazine van de persen! Niet dat we vertraging hebben, maar dit jaar komen er maar drie nummers uit. Het volgende mag u dus verwachten in juli en daarna in november, om het jaar in aangenaam gezelschap af te sluiten.

Maar dat is voor later. Vandaag neemt u een verkwikkende duik in de natuur. Op het uitgestrekte meer van Nisramont, langs door rivieren ingesneden fantastische rotsen die klimmers blijven lokken, over honderden kilometers bewegwijzerde wandelpaden … Leve de warme dagen!

Wij nodigen u meteen ook uit voor een reis door de tijd. Uitzoeken van waar we komen, leert ons meer over onszelf, niet? Van middeleeuws vertier tot folkloristische reuzen, langs een hele rist bijzondere voorwerpen. Ze behoorden vroeger tot het dagelijks leven, maar vandaag vinden we ze bij hartstochtelijke verzamelaars, in kleine musea, het ene al ongewoner dan het andere. Voor de ouderen een weerzien dat doet glimlachen, voor de jongeren een ontdekking die verbaast, maar verrassend voor allemaal. 

Veel leesplezier, geniet, wees gelukkig!

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°20

Beste lezeressen, Beste lezers,

Wie beweert dat de winter een kille en zwaarmoedige tijd is? Wij trekken lekker warme kleding aan, wapenen ons tegen eventuele winterse buien, nemen u mee voor een tochtje langs mooie ontdekkingen. Een stukje geschiedenis, een ruimtereisje, een brokje literatuur of verkwikkende activiteiten. Geloof ons, er wachten u fi jne en vooral (hart)verwarmende momenten.

Zoals het hoort, ruimt dit laatste nummer van het jaar ook veel plaats in voor dromerijen, voor allerlei lekkers en voor feesten! De kerstmarkten zetten hun chalets voor u open. Daar wachten u geschenken - om uzelf of anderen te verwennen -, versnaperingen van alle slag en andere warme wijn. Neem zeker ook een kijkje bij de ambachtelijke banketbakkers. Hun liefde voor het vak, hun knowhow en de vele uren die ze ‘kloppen’ brengen liefhebbers van gebak in de zevende hemel.

Van onze kant sporen wij u aan om mee te doen met ‘wedstrijdjes’. Er zijn mooie natuurboeken te winnen, maar ook spektakelparcours en een verblijf met zijn tweetjes aan de rand van de rivier!

Veel plezier tijdens het lezen, tijdens uw uitstapjes en gewoon tijdens de winter en … Prettige feesten !

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°18

Het zomerseizoen is in aantocht … met de bijhorende massa activiteiten. Het was geen makkie om er enkele uit te kiezen voor dit nummer.

U zal merken dat we beginnen met de musts van de zomer, zoals de festivals, de tijdelijke tentoonstellingen, de sportevenementen, de smulmarkten. Zoveel is zeker, ieder vindt zijn en haar gading. Kies maar … als u kan!

Daarna schakelen we over naar een rustiger ritme. We nemen u mee voor een ontdekking van onze Ardennen en Gaume. Ja, zelfs in de zomer kunt u er deze mensen van hier ontmoeten, die trots zijn op hun streek en er u maar al te graag alles over vertellen … of om u aan te steken met hun passie. Ambachtelijke broodbakkers in onze karaktervolle dorpen, natuurgidsen die de Gaume door en door kennen, piloten die door de Ardense lucht zweven. En het wordt zelfs nog gedurfder, bij een buffelkweker die een heel eigen mozzarella maakt.

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°19

Beste lezeressen, Beste lezers,

Het zomerseizoen zit erop. U hebt er natuurlijk (dat hoop ik toch voor u) volop van genoten. Maar nu is het tijd om andere - even leuke en boeiende - dingen te doen, op een ander ritme dat soms wat langzamer is. Kwestie van u, net zoals de natuur zelf in de herfst, helemaal klaar te maken voor de winter die onvermijdelijk zal komen.

Dus nodigen de artikels van dit nummer u extra uit om rond te kijken, het oor te luisteren te leggen, de omgeving echt op te nemen. Momenten om te koesteren … Op uw eentje, met een geliefde aan uw zijde of op stap met heel uw clan … Allemaal even goed.

Ik voel uw ongeduld al. Ik maak het dus niet te lang. Dat is nergens voor nodig.

Toch wil ik nog iets kwijt. Zoek in dit nummer niet naar het aangekondigde dossier over de natuurparken. Het onderwerp is zo uitgebreid dat er nog wat werk nodig is om het u voor te stellen zoals wij willen.

Veel leesplezier en een mooie herfst.

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°17

Beste lezers,

Deze foto van de kiosk van Hotton is prachtig, maar doet ons toch niet vergeten dat de mooie dagen eraan komen! Het bewijs wordt geleverd door deze boodschapper van de lente die ‘gevat’ werd in Suxy. De citroenvlinder (Gonepteryx Rhamni) is inderdaad een van de eerste vlinders die in onze tuinen komt dwarrelen. Het wezentje is heel wat discreter dan de kraanvogels die deze dagen massaal opduiken, maar het is wel degelijk ook terug.

Kijk goed uit de ogen, bewonder, glimlach … en beweeg!

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°16

Beste lezers,

Op dit eindejaarsmenu vindt u de grote ster van de feesttafel: foie gras. Kom meer te weten over de geschiedenis van dit lekkers en vooral over zij die het vandaag met veel passie maken. U krijgt natuurlijk ook enkele geschenkideetjes. Bijvoorbeeld de zeer aanbevelenswaardige hoofddeksels van de fi rma Herman die al sinds 1874 in Wellin gevestigd is.

Tijdens de vakantie duikt altijd opnieuw dezelfde vraag op: wat doen we met de kinderen als het weer buiten niet mee wil? Niet iedereen weet het, maar tal van musea, waaronder het Museum van de Gaume, organiseren het hele jaar door activiteiten die enkel voor kinderen bedoeld zijn.

Vandaag is meer dan 30% van onze bevolking getroff en door een handicap. We vonden het dus erg nuttig om een dossier te maken rond mobiliteit voor die groep van mensen. Dat doen we in het gezelschap van Blandine Even, een wereldreizigster die zich door haar ziekte met een rolstoel moet verplaatsen. We maken meteen kennis met mensen en organisaties die de Ardennen voor iedereen toegankelijk maken.

Een tijdje geleden gingen we de Ourthe verkennen en wat er vroeger allemaal op en rond gebeurde. Van Ourthe naar Ourt … de twee bronnen van de rivier hebben nog duizend-en-een andere facetten die u vast zullen bekoren. Zo kijkt u zeker verrast op als u de afspanning in Engreux binnenwandelt.

Ga terug in de tijd, doorheen de historiek en het vakmanschap van de ‘Imprimerie bouillonnaise’, maar verdiep u ook in het gezellensysteem , met onze timmerlui-dakwerkers die traditionele gebaren doorgeven.

Fijn feesten!

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°15

Beste lezers

Belgisch Luxemburg inspireert u en dat doet ons veel plezier! Deze twee foto’s die op onze Facebookpagina werden gepost, zijn het beste bewijs. Een eerder originele en kunstzinnige kijk. Doe zo voort!

Er zijn kansen genoeg om de wegen en weggetjes van Belgisch Luxemburg af te schuimen. Het blijft een onuitputtelijke bron van sites om te bezoeken, van belevenissen om nooit meer te vergeten. Trouwens … wij wilden u zo’n belevenis voorstellen. Als u zich nu eens liet verrassen door een activiteit die u op het eerste gezicht niet meteen aanspreekt?

Voorbeelden? Aan cultuur doen op de prachtige tentoonstelling over Comès, of een prachtig barokconcert in een kerk bijwonen. De natuur intrekken en nader kennismaken met ambachtelijk vakmanschap, zoals van schaapkwekers die de wol willen opwaarderen. Of ga samen met de dorpelingen appels plukken in een boomgaard en laat het lekker fruit persen tot supervers sap. Niet zo sportief aangelegd? Waag u toch maar eens aan een tochtje op de (elektrische!) fiets tijdens het ‘Weekend van de Landschappen’. Bent u onverbeterlijk nieuwsgierig en houdt niets u tegen? Doe dan eens niets… terwijl u van alles beleeft.

Vertel het ons, wat heeft u deze herfst bekoord … tot uw eigen verbazing?

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°14

Beste lezers

Op het moment van schrijven, valt de regen met bakken neer. Goed voor de plantjes zullen we maar zeggen! Het mooie weer komt er hoe dan ook aan ... morgen.

Stel je voor ... de zon schijnt, er waait een zacht briesje, bloemen verspreiden hun zoete geuren,  vogels zingen in de verte ... alles kriebelt om naar buiten te gaan.

Bewegen, frisse lucht scheppen, nieuwe smaken ontdekken, leuke mensen ontmoeten ... dat is wat Blik op de Ardennen u voorstelt deze zomer. En zelfs al valt er af en toe wat nattigheid, niets zal de pret verstoren.

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°13

Beste lezers

De lente staat voor de deur. Tijd dus om de benen te strekken en -waarom niet - richting Ardennen te trekken!   Culturele, feestelijke, sportieve of meer natuurgerichte activiteiten ... aan mogelijkheden ontbreekt het alvast niet.  Blader gewoon dit tijdschrift door, het staat vol met goede en interessante ideeën.

 Ik weet niet hoe u erover denkt, maar met de terugkeer van de mooie dagen, hebben wij van de redactie zin om meer van gedachten te wisselen met onze lezers, bloggers en internetters.  Vanaf nu gebeurt dat in de rubriek “Patchwork”.  U vindt er lezersbrieven, nieuws over ons blog, evenementen, foto’s die u ons toezendt en nieuwe publicaties ...

 En om u plezier te doen, zijn er  leuke cadeaus te winnen: tegoedbonnen voor een verblijf, boeken, toegangstickets en zelfs echte Ardense ham!

 Laat dus van u horen, reageer, neem deel aan de wedstrijden, en vooral ... heb veel plezier !

 

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°12

Welkom, beste lezers. We hebben voor u een echt feestmenu samengesteld.

Kerstmis is de tijd van geschenken en ontspanning. Wij hebben alvast een goede tip. Nestel u na een fikse wandeling aan de gezellige open haard, met één van de mooie boeken die onze uitgevers u voor eindejaar aanbieden. Christine Van Acker zal ons zeker niet tegenspreken. Zij kwam zich hier vestigen, ‘Ici’, tegen de grens, in dit piepkleine dorpje aan het andere eind van de wereld.

Lezen wordt nog fijner met een glaasje wijn van rood fruit, getekend Jean-Noël Wagner. Of laat uw zintuigen betoveren door ‘Les Enchanteurs’ (letterlijk ‘tovenaars’, dus…).

Vandaag staat tabak niet meer zo goed aangeschreven. Maar als zo belangrijk erfgoed van een vallei – van de Semois namelijk – die zoveel roem kende, verdient het Nicotkruid zeker onze aandacht.

December luidt het einde van het Ardense jachtseizoen in. Dit is een goed moment om u meer inzicht te geven in de soms uiteenlopende belangen van wie er bij betrokken is, om te ontdekken dat jacht vandaag goed te rijmen is met déontologie en milieuzorg.

Wij gingen voor u ook mee op pad met de ‘Compagnie Ardennaise de Randonnée’, in groep en begeleid door een gedreven gids… geen gebrek aan wegen om te verkennen.

Net zoals u waarschijnlijk niet zal kunnen kiezen uit de vele animaties en festiviteiten rond Kerstmis, ook dit jaar weer.

Prettige feesten!

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°11

In de Ardennen is er overal natuur. Ze verwondert, betovert zelfs. Dat groene goud is de rijkdom van de Ardennen. Hier spreekt de natuur alle zintuigen aan, zelfs bij wie het niet verwacht.

Op de volgende pagina’s maakt u kennis met kunstenaars die de Ardennen niet enkel kozen om te herbronnen, maar ook om er alle nodige ingrediënten te verzamelen om zich artistiek uit te drukken. De fotografen en schilders vatten dat bijzondere licht, de opmerkelijke fauna en flora die onze bossen en onze rivieren bevolken. Het was de grote aantrekkingskracht van de Ardense landschappen die de stof bood voor de poëzie van Paul Verlaine, de beroemde dichter die een gelukkige tijd beleefde in Paliseul en omgeving, het land van zijn vader. Drie uitzonderlijke evenementen van formaat onthullen wat de beste talenten wisten te putten uit die wondere Ardennen. Het zijn tuinarchitecten, stylisten, musici die zielen beroeren. Het speelt zich allemaal af in uw buurt, tijdens O’Naturel in Houffalize, de Lux Fashion Week in Aarlen en het niet te missen Weekend van de Landschappen in heel Belgisch Luxemburg.

Ga dus samen met ons op stap en ontmoet onderweg de creatieve geesten van de Ardennen.

En vooral, geniet ervan met volle teugen!

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°10

Als u deze editie gelezen hebt, zal u nog maar één ding willen en dat is er op uit trekken! Wedden? Die heerlijk lange, zomerse dagen komen eraan. Ideaal om eens iets heel anders te doen, om nieuwe dingen en mensen te ontmoeten.

Wij nodigen u dus uit voor een reis, van de toppen van Venezuela naar de mooie bochten van de Semois. Stap aan boord van de toeristische tram van de Aisne voor een tocht terug in de tijd. Droom weg in Chiny, het land van de vertellingen. De sportievelingen voeren we mee in de voetsporen van de trailrunners en langs de paden van de EMVH, die elk jaar duizenden enthousiaste stappers langs de bossen en wegen van onze groene provincie leidt. De warme dagen zijn er weer, de tuin roept… uw heel eigen natuurlijke tuin.

Het is zomer, dat wordt genieten!

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°9

Terwijl dat u de artikels van dit nummer leest zult u getroffen worden door de overeenkomst tussen de verschillende hoofdpersonen. Of ze nu natuurfotograaf, jonge groenteteler of oplettende visser zijn. Of beeldhouwer, ruiter of carnavalliefhebber... Allemaal houden ze vast aan eenzelfde ideaal: terug naar de essentie.

Zichzelf de tijd gunnen om de natuur te observeren. Eenvoudigweg geraakt worden door de schoonheid en finesses van een geste. De band met de aarde weer oppakken en een zekere voedingsautonomie terugvinden. Respect hebben voor het product en de materie. De tradities doen voortleven. Opnieuw wennen aan de stilte...

De Ardenners die we ontmoetten maken er een erezaak van om de fundamentele waarden en know-how te delen en over te brengen aan de jongere generaties.

Dus, de Ardennen, inspirerend en herbronnend? Zonder enige twijfel. 

Geniet ervan zonder u in te houden.

 De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°8

Het is herfst en de winter staat al voor de deur. Stilletjes aan verlangen we naar wat meer warmte. Blik op de Ardennen geeft u een actieve en smaakvolle blik op het najaar.

Wat is er gezonder voor geest en lichaam dan een stevige boswandeling op zoek naar de laatste bospaddenstoelen van het jaar of een leuke glijpartij op onze Ardense skipistes? Na de inspanning volgt zoals gewoonlijk een toffe beloning zoals bv. een duik in een tropisch binnenzwembad. Ontspanning gegarandeerd!

Ons magazine biedt smaakvolle en gulzige momenten met chocolatiers en brouwers uit Belgisch Luxemburg. Echte meesters in hun vak die degustaties doen rijmen met puur genot. De natuur brengt tot rust, geeft een fijn gevoel … en is inspirerend voor jazz. Ook muziek is goed voor de geest. Geniet ervan !

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°7

Aan bomen ontbreekt het niet in Belgisch Luxemburg . Maar zijn we ons wel bewust van deze rijkdom? Deze nieuwe Blik Op zal ons hierbij helpen.

Alleenstaand aan de rand van het veld of omringd door soortgenoten in het bosmassief … bomen zijn stille en trouwe metgezellen, ze waken over het landschap en ze geven rust en bescherming. Naast hun economische waarde, hebben bomen ook een symbolische waarde. Ze zijn getuigen van oude volksgeloven. Ze bewaren oude grenzen die door de tijd vervaagden.

En al sinds mensenheugenis zijn ze een bron van inkomsten voor de Ardenners die onze legendarische bossen bebouwen. Dus, als je er zin in hebt, trek dan je laarzen aan en ga met ons mee op expeditie naar onze hoge en lage, dikke en dunne zuurstofleveranciers. Wij wensen u veel leesplezier!

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°6

Iedereen weet dat de Ardennen een land van oorsprong en wortels zijn. Dit nieuwe nummer besteedt er veel aandacht aan, zowel letterlijk als figuurlijk.

Historische wortels met de herdenkingen van de Grote Oorlog in de Ardennen, maar ook met het legendarische “circuit des Ardennes” voor oldtimers. Gepassioneerde tuinieren vertellen hoe zij elk jaar voor talrijke bebloemde dorpen zorgen.

Ontdek het portret van een wichelroedeloper en een gepassioneerde bibliothecaresse die sinds 10 jaar alles wat betrekking heeft tot de Ourthe verzamelt. Ardense wortels uiteraard ook in Libramont waar sinds 1926 de jaarlijkse land- en bosbouwbeurs georganiseerd wordt.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°5

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°4

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°3

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°2

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°1

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer

Blik op de Ardennen n°0

Het magazine rond de natuur en de streek van Belgisch Luxemburg.

Laat je bij de hand nemen en ontmoet boeiende mensen, ontdek rustgevende wandelingen, proef van smakelijke streekgerechten. Weetjes, afspraken met de natuur en de streek wachten op je. Bladzijde na bladzijde, opgesmukt met mooie beelden van ‘onze Ardennen’ die nog ongerept zijn en waar we zo fier op zijn.

De redactie

Download gratis dit nummer